Hvert fjerde danske hjem er i fare: Er dit?

Man kan selv gøre sit til, at faren ikke bliver overhængende.

Røgalarmen kan redde dit og andres liv. KLIK VIDERE OG SE HVORDAN DU BØR HAVE RØGALARMER HÆNGENDE.
Røgalarmen kan redde dit og andres liv. KLIK VIDERE OG SE HVORDAN DU BØR HAVE RØGALARMER HÆNGENDE.
Udgivet Opdateret

Julen er ikke kun højtid for hygge og god mad. Det er desværre også højtid for udkald til brandalarmer.

Danske Beredskaber skriver, at beredskaberne rykker ud til væsentligt flere brande i private hjem i december end på en gennemsnitsmåned, og i kun få brandtilfælde blev der fundet en fungerende røgalarm.

Ifølge Danske Beredskaber mangler der røgalarmer i op mod 25% af alle danske hjem, og det er et problem, for røgalarmer redder liv.

Hvis man glemmer kalenderlyset, inden man går i seng, og det pludselig får sat ild til stuen, vil en røgalarm kunne advare hjemmets beboere om, at der er fare på færde.

Røgalarmen redder liv

For to år siden kunne Newsbreak.dk fortælle historien om, hvordan beboeren i et hus var blevet vækket af sin røgalarm. Han ringede 112, og da beredskabet dukkede op, var branden slukket.

Den var opstået på mandens køkkenbord, og selvom branden var slukket, var manden sværtet til i sod, og han havde tredjegradsforbrændninger på fødderne.

Hold din røgalarm ved lige

Røgalarmer skal testes

Dine røgalarmer bør testes jævnligt, helst en gang om måneden. Har du været væk fra dit hjem i en længere periode, bør du altid teste dine alarmer. Batteriet kan være brugt op, uden at du har hørt den advarselslyd, der indikerer, at der snart ikke er mere strøm på batteriet.

Batteriskift og levetid for røgalarmer

Når batteriet i røgalarmen er ved at løbe tør for strøm, vil røgalarmen komme med opmærksomheds-bip med jævne mellemrum. Dette kan vare i op mod 30 dage. Når røgalarmen bipper for lav batterispænding, bør du straks udskifte batteriet.

Nogle røgalarmer har et indbygget batteri med en levetid op til ti år. Disse batterier kan og skal ikke skiftes. Når røgalarmer med indbygget batteri bipper for lav batterispænding, skal hele røgalarmen udskiftes. Røgalarmer bør i øvrigt udskiftes med cirka ti års mellemrum, uanset om de har indbygget batteri eller ej. Udskift derfor dine røgalarmer, hvis de er mere end 10 år gamle.

Sådan testes røgalarmen

Røgalarmen vil altid være forsynet med en testknap. Når du trykker på knappen, vil der komme et bip, hvis røgalarmen stadig virker. Et tryk på testknappen simulerer, at der kommer røg ind i røgalarmen.

Rengøring

Ligesom testning bør røgalarmer også rengøres med jævne mellemrum. Fjern støv med en børste eller støvsuger, og rengør alarmen med en blød, fugtig klud.

Hvis alarmen bipper, uden at der er brand

Der kan være flere årsager til, at røgalarmer begynder at bippe, selvom der ikke er brand. F.eks. kan damp fra badeværelset eller mados fra køkkenet aktivere alarmen. I sådanne tilfælde er det en god idé at lufte ud ved at åbne vinduerne og evt. vifte omkring røgalarmen med en avis eller lign.

Røgalarmer kan også gå i gang, når der er meget støv i luften, f.eks. i forbindelse med slibearbejde, og støv kan også med tiden trænge ind i alarmen. I sådanne tilfælde fjernes støvet bedst med en støvsuger.

Hvis røgalarmen bliver ved med at gå i gang, uden at du kan finde en årsag, bør den udskiftes.

(Kilde: Beredskabsstyrelsen)

– Hvis der var gået mange flere minutter var lejligheden blevet overtændt, sagde Jan Nielsen, beredskabsinspektør og indsatsleder hos Trekantbrand, dengang til Newsbreak.dk.

Han gav røgalarmen æren for, at det ikke gik så galt igen. Ifølge Jan Nielsen var manden død af kulilteforgiftning, hvis ikke han blev reddet i tide.

Hvis dit hjem ikke har en røgalarm, er anbefalingen, fra blandt andet Beredskabsstyrelsen, at du får gjort noget ved det.

Powered by Labrador CMS