De risikerer at fejre jul uden toiletpapir

Mens nogle bør overveje at ønske sig andet end en PlayStation 5 til jul, har andre helt andre udfordringer

I USA har de problemer med at få friske forsyninger af basisvarer ind i landet.
I USA har de problemer med at få friske forsyninger af basisvarer ind i landet.
Udgivet Opdateret

Danskerne ser ud til at skulle forberede sig på en anden julehandel, end de er vant til, da der ikke nødvendigvis kommer til at være lige så mange varer på hylderne som normalt. 

Den globale forsyningskrise gør, at at en virksomhed som Elgiganten siden juletiden 2020 har haft problemer med at få alle de varer hjem, man gerne ville have hjem, og det kan betyde forsinkelser og tomme hylder.

- Hvis man har et ønske om en helt specifik model, så er det bedste råd at være ude i god tid år - og man skal måske være mere fleksibel i sine ønsker, sagde Elgigantens direktør Peder Stedal, da Ritzau talte med ham om problemstillingen. 

Hvad vil du helst undvære

Mens det kan være, at du må se langt efter en PlayStation 5 under juletræet, kan du glæde dig over, at du ikke bor i USA, hvor forsyningskrisen er på et helt andet niveau. 

BBC skriver, at flere af landets store havne, der normalt lader skibe med nye varer lægge til, ikke har plads til alle. I september blev 73 containerskibe tvunget til vente uden for havnen i Los Angeles, et særsyn, når man tænker på, at det før coronakrisen var overraskende, når så meget som ét skib måtte vente udenfor. '

Det Hvide Hus har derfor advaret amerikanerne om, at de må forberede sig på tomme hylder i supermarkederne op til jul, og det er ikke helt undværlige ting, der kommer til at mangle. 

BBC skriver, at legetøj og toiletpapir er blandt de varer, amerikanerne må se langt efter i den kommende tid, såvel som flaskevand, tøj og dyremad. 

Mangler biler og chips

BBC skriver, at man i Indien må undvære friske forsyninger af både computerchips og biler, at man i Brasilien har problemer med at få adgang til frisk kaffe og rent drikkevand, og at man i Libanon har problemer med adgang til frisk vand, brændstof og medicin. 

Da Ritzau tidligere omtalte den globale forsyningskrise, talte de med makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel, der fortalte, at den nuværende situation formentlig vil vare et stykke ind i 2022. 

Mathias Dollerup Sproegel fortæller, at vi begyndte at bruge rigtig mange penge på rigtig mange ting under coronakrisen, og som verden er genåbnet, er forbruget steget. Problemet er, at produktionen ikke har været på samme niveau under krisen, og det er en af årsagerne til, at der nu er mangel på blandt andet spillekonsoller. 

- For at vi kan få en normal situation, skal de globale forbrugsmønstre tilbage til det normale.

- Det vil ske i takt med genåbninger verden over, hvor der begynder at blive brugt flere penge på at gå ud og spise eller rejse i stedet for at købe ting, men det tager tid, sagde Mathias Dollerup Sproegel, da Ritzau talte med ham. 

Powered by Labrador CMS