Sådan kan du mindske risikoen for demens

Forurenet luft skader hjernesundheden, viser ny forskning. En dansk neuropsykolog forklarer her, hvordan du skal gøre og undgå

Luftforurening kan øge risikoen for demens.
Luftforurening kan øge risikoen for demens.
Udgivet Opdateret

Hvis man gennem længere tid udsættes for luftforurening, så påvirker det hjernesundheden.

Og omvendt mindskes risikoen for demens og Alzheimers, hvis man bor og færdes i områder med ren luft.

Det viser to nye kæmpestudier, der blev præsenteret på Alzheimers Association International Conference 2021, som er den største af sin slags på verdensplan.

- Vores resultater er vigtige, fordi de styrker beviset for, at høje niveauer af luftforurening skader hjernen, oplyser Xinhui Wang, der er medforfatter til den ene rapport og assisterende professor ved University of Southern California.

- Det giver også nye beviser for, at man ved at forbedre luftkvaliteten kan reducere risikoen for demens og kognitiv tilbagegang betydeligt, lyder det.

Trafik- og luftforurening er dårligt for hjernens sundhed, fastslår forskere. Nøjagtig hvor skadeligt det er for danskerne, kan man ikke sige præcis. Det afhænger nemlig af, hvor tæt man bor på en vej, hvor heftig trafikken er, hvor massiv luftforureningen er og flere andre faktorer. Alligevel er der nogle ting, du med fordel kan gøre, forklarer ekspert. (Arkivfoto)
Trafik- og luftforurening er dårligt for hjernens sundhed, fastslår forskere. Nøjagtig hvor skadeligt det er for danskerne, kan man ikke sige præcis. Det afhænger nemlig af, hvor tæt man bor på en vej, hvor heftig trafikken er, hvor massiv luftforureningen er og flere andre faktorer. Alligevel er der nogle ting, du med fordel kan gøre, forklarer ekspert. (Arkivfoto)

Faktisk har lang tids udsættelse for god og ren luft en positiv effekt på flere forskellige områder i hjernen, fastslår forskergruppen.

Grundigt undersøgt

Det flugter fint med øvrig forskning på området, siger Kasper Jørgensen, der er neuropsykolog og fagkonsulent ved Nationalt Videncenter for Demens på Rigshospitalet.

Det nye er, at man har undersøgt så store befolkningsgrupper og over så mange år.

- Demens skyldes en lang række faktorer - herunder alder, køn og gener. Men vi ved fra tidligere studier, at hvis man udsættes for luftforurening, så er der cirka ti procent større risiko for at udvikle demens, forklarer han.

Omvendt er den gode nyhed, at både den franske undersøgelse og den amerikanske undersøgelse uafhængig kommer frem til det samme resultat:

Hvis man omgives af ren luft, så neutraliseres den øgede risiko.

Undgå myldretiden

Som privatperson er det dog umuligt at fjerne trafikforureningen udenfor vinduet.

- Til gengæld kan man eksempelvis undlade at lægge sin løbetræning, cykeltur eller gåtur op ad en stærkt trafikeret færdselsåre. Og man kan så vidt muligt undgå myldretiden, siger Kasper Jørgensen.

Der er til gengæld ikke den store fidus i at holde vinduerne lukket.

For hvis der er forurenet luft udenfor vinduet, så vil der også være det inde i huset.

- Hvis man bor i en by, så vil luftforureningen være inde i huset. Derfor vil der være en øget risiko for demens uanset hvad. Hvor meget risikoen øges, afhænger af, hvor forurenet byområdet er, siger Kasper Jørgensen.

På hjemmesiden www.luftenpaadinvej.au.dk har forskere fra Aarhus Universitet kortlagt luftforureningen i alle områder af Danmark.

Pas på brændeovne

Udover trafikforurening spiller forurening fra brændeovne også en rolle, fordi røgen udskiller sundhedsskadelige partikler, tilføjer Kasper Jørgensen.

Svensk forskning har tidligere vist, at folk som bor i områder med mange brændeovne, har en øget risiko for demens.

Derfor vil det være en gevinst for din hjernesundhed, hvis du undlader at fyre i brændeovnen eller mindsker brugen. Hvis det ikke er muligt, kan du udskifte din gamle brændeovn til en nyere model.

- Nyere brændeovne har såkaldt tertiær lufttilførsel, hvilken giver en renere forbrænding og nedsætter partikelforureningen. Man fjerner ikke problemet, men man mindsker udledningen, fortæller Kasper Jørgensen.

Hvad er demens?

* Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.

* Knap 85.000 mennesker i Danmark lever med en demenssygdom.

* Jo ældre man er, jo større er risikoen for at få demens.

* I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120.000-146.000 personer.

* Kun cirka 50 procent af alle demente får stillet en demensdiagnose.

* De totale omkostninger ved demens beløber sig til mere end 20 milliarder kroner om året i Danmark.

* Selv om demens er en udbredt sygdom, ved otte ud af ti danskere ikke, at demens leder til døden.

* Glemsomhed, forvirring og svigtende dømmekraft kan være symptomer på, at man er ved at udvikle en demenssygdom.

* Alzheimers er den hyppigst forekommende form for demens. Sygdommen kommer ofte snigende og er blandt andet karakteriseret ved svækket hukommelse.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen.

Powered by Labrador CMS