Hertuginden vil fri af Dianas skygge

Hertuginden af Cornwall fylder 75 år. Hun har kendt prins Charles siden ungdommen. Når han bliver konge, bliver hun dronningegemalinde

Udgivet Opdateret

Kærligheden kan overvinde alt - også i det britiske kongehus.

Men vejen var lang for Camilla Parker Bowles og prins Charles. For hans sønner, prins William og prins Harry, var den tilmed sorgfuld - undervejs mistede de deres mor, prinsesse Diana.

17. juli fylder hendes kongelige højhed hertuginden af Cornwall 75 år.

Den lange titel fulgte, da hun og prins Charles endelig kunne gifte sig i St. George's Chapel på Windsor Castle i 2005.

Det borgerlige bryllup blev transmitteret på tv, men mange briter havde svært ved til fulde at glæde sig over prins Charles’ lykke.

Får særlig titel

De kunne ikke se Camilla uden at tænke på, at det var hende, der var en af årsagerne til, at ægteskabet mellem Charles og prinsesse Diana aldrig blev lykkeligt.

Nogle har ligefrem ønsket, at den britiske tronfølge skulle springe et led over og gå direkte fra dronning Elizabeth til prins William.

Men sådan bliver det ikke. Den 96-årige dronning har for nylig bestemt, at hertuginden skal være Queen Consort - dronningegemalinde, når prins Charles bliver konge.

En beslutning, som er blevet lettere at sluge for befolkningen, end den ville have været tidligere. Hertuginden er de seneste år blevet omtalt af den ellers så kritiske presse for at være både humørfyldt og naturlig.

Upassende forhold

Og ikke mindst bemærker mange, at hun gør prins Charles glad.

De lærte hinanden at kende i begyndelsen af 1970'erne, hvor de i et par år var kærester. Forholdet sluttede, da han blev sendt til søs med den engelske flåde, Royal Navy. Måske fordi den kongelige familie syntes, at forholdet var upassende.

Camilla Rosemay Shand, der voksede op i East Sussex og South Kensington som datter af en major, havde ingen adelig titel.

Fik to børn

Hun blev i stedet gift med brigadegeneral Andrew Parker Bowles, som hun fik to børn med.

Men forbindelsen til prins Charles bevarede hun i det hemmelige - også efter at han i 1981 giftede sig med Diana. "Vi var tre i det ægteskab", fortalte prinsessen efter skilsmissen i 1996 i et opsigtsvækkende interview.

Kort før var Camilla blevet skilt fra Andrew Parker Bowles, og i slutningen af årtiet begyndte hun og prins Charles at vise sig sammen offentligt.

Besøgte Ballerup

Som hertuginde har hun gjort knogleskørhed til sin hjertesag. Hendes mor døde af sygdommen, og som præsident for The Royal Osteoporosis Society forsøger hertuginden at fremme forskning og behandling.

Under et officielt besøg i Danmark i 2012 var det derfor naturligt at møde forskere på instituttet Clinical and Basic Research i Ballerup, der arbejder med behandlingen af osteoporosepatienter.

Men der blev også tid til at overvære optagelserne til den tredje sæson af tv-serien "Forbrydelsen". Hertuginden er fan af serien og hovedskuespilleren Sofie Gråbøl.

17. juli fylder hertuginden af Cornwall 75 år. (Arkivfoto).
17. juli fylder hertuginden af Cornwall 75 år. (Arkivfoto).

CAMILLA PARKER BOWELS

Camilla Shand blev født den 17. juli 1947 på King's College Hospital i London som datter af major Bruce Shand og Rosalind Cubitt, datter af baron Ashcombe. Hun mødte Prins Charles første gang i 1970 under en polokamp. Da Prins Charles ikke friede, giftede hun sig i 1973 med kavaleriofficeren Andrew Parker Bowles, men prinsen og Camilla fortsatte med at være venner.

I ægteskabet mellem Camilla og Andrew Parker Bowles blev der født to børn: Tom (født 1975) og Laura (født 1979). Parret blev skilt i 1995.

Den 9. april 2005 blev Camilla Parker Bowles gift med Prins Charles på rådhuset i Windsor.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS