Hvad gør vi hvis krigen kommer

Danske Beredskaber har ikke fantasi til, at det bliver nødvendigt at sende hele Danmark under jorden. Men hvem havde fantasi til at forudse Putins blodige invasion af Ukraine, spørger Newsbreak.dk's chefredaktør Claus Jessen

Beskyttelsesrum fra anden verdenskrig dækket med ramsløg i blomst i bøgeskoven ved Risskov ved Aarhus. Skovbunden i Risskov er dækket af et tæppe af Ramsløg og der bliver lavet rigtig meget Ramsløgspesto i de Aarhusianske husholdninger i forårsmånederne.
Beskyttelsesrum fra anden verdenskrig dækket med ramsløg i blomst i bøgeskoven ved Risskov ved Aarhus. Skovbunden i Risskov er dækket af et tæppe af Ramsløg og der bliver lavet rigtig meget Ramsløgspesto i de Aarhusianske husholdninger i forårsmånederne.
Udgivet Opdateret

Beredskabet om beskyttelsesrum: Læs hele historien her.

'Vi har de seneste tyve år ikke spildt penge på at holde øje med beskyttelsesrum'.

Sådan lyder det kækt i et tweet fra Danske Beredskaber.

Der er heller ikke noget, som tyder på, at Danske Beredskaber vil gå i gang med at forberede beskyttelsesrummene, selv om krigen raser i Ukraine på højeste blus.

- Vi har ikke rigtig fantasi til at forestille os en situation i det nuværende trusselsbillede, der betyder, at vi sender hele Danmark under jorden, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber Bjarne Nigaard til Newsbreak.dk.

Vi må håbe og bede til, at sekretariatschefen har ret, selvom der heller ikke var ret mange, som havde fantasi til at forestille sig den nedsmeltning, der for øjeblikket finder sted i Ukraine.

Indrømmet - Bjarne Nigaard står i en kommunikativ kattepine. 

For hvis han bombastisk melder ud, at nu vil Danske Beredskaber med lynets hast klargøre de forsømte beskyttelsesrum, så risikerer han at sprede skræk og rædsel i befolkningen.

Omvendt vokser danskernes bekymring for, at præsident Putins grusomme angreb på Ukraine vil brede sig til hele Europa - eller hele verden - for den sags skyld.

Og hvor skal vi så rende hen?

Vær beredt, lyder spejderbevægelsens verdensomspændende motto. 

Det er faktisk en rigtig god ide at forebygge brande frem for at bruge al energi og materiel på at slukke dem.

Der har indtil nu ikke været ret megen fornuft eller forudsigelighed i Putins handlinger.  Ingen aner jo reelt, hvad Europas nye svar på Hitler kan finde på. 

Hertil kommer, at USA's næste præsident kan - Guderne forbyde det - blive Donald Trump. 

Hvem tør tænke tanken til ende: Trump i Vest, Putin i Øst, Kim Jong-un i Nordkorea og et Kina, som er klar til at skabe en ny verdensorden, hvis lejligheden byder sig.

Det er set før, at krige opstår på grund af misforståelser eller uønskede fejl, som bliver mistolket af fjenden. 

Det er kun 30 år siden, at Sovjetunionen  havde færdige planer for, hvordan Danmark skulle angribes med atomvåben. 

Esbjerg Havn skulle jævnes med jorden, og København skulle rammes af en stribe atombomber, hvorefter tropper ville blive sat i land i Køge Bugt.

Danmark strategiske beliggenhed er yderst vigtig for russerne.

Danmarks Radio offentliggjorde i går en meningsundersøgelse som viser, at fire ud af ti danskere er bekymrede for, at der udbryder atomkrig eller at tredje verdenskrig nærmer sig.

Overalt i Danmark bliver kommunerne kontaktet af nervøse borgere, som gerne vil vide, hvor det nærmeste beskyttelsesrum findes.

Måske tiden er kommet til, at Danske Beredskaber begynder at forberede sig på, at trusselsbilledet lynhurtigt kan ændre sig. 

At det er bedre at være forberedt end at blive ubehageligt overrasket. At det man ikke havde fantasi til at forestille sig alligevel bliver blodig alvor.

Det hedder rettidig omhu...

Powered by Labrador CMS