Kig op: Særligt fænomen kan ses i Danmark

Meteorsværm, planeter og lysende natskyer. Der er mange spektakulære syn i vente på himlen denne sommer, hvis man ved, hvor man skal kigge hen, og hvornår man skal gøre det

Citathistorie: TV2 Lorry.

Sommeren er kendetegnet ved lyse og lange nætter, og de fleste tilbringer formentlig mere tid under stjernerne i det lunere vejr end i vinterhalvåret.

Derfor har TV 2 Lorry spurgt astrofysikeren, Michael Linden-Vørnle, hvad vi skal holde øje med af fænomener på himlen, når vi nu alligevel tilbringer så meget tid udendørs.

Et af de fænomener, der er helt særlige for sommerhalvåret, er faktisk også helt unikke for netop vores breddegrad - nemlig de lysende natskyer.

Skyerne er særlige, fordi de befinder sig langt højere over jorden, end helt almindelige skyer gør.

En almindelig sky vil typisk befinde sig omkring 15 kilometer over os.

En lysende natsky derimod - ja, den befinder sig i intet mindre end 70 til 90 kilometer over jorden og svæver rundt på grænsen til rummet.

Lyser ikke selv

Skyerne ser ud som om, de lyser - deraf navnet - men de lyser ikke selv. Derimod består de overvejende af frossent vand, og de reflekterer derfor solens lys.

- Du er ikke i tvivl, hvis du ser en lysende natsky. Det er sindssygt flot. De har et smukt, blåligt og perlemoragtigt skær. Det er et af de få himmelfænomener, som vi har her i Norden, som man ikke har andre steder, siger Michael Linden-Vørnle til TV 2 Lorry.

I Danmark kan vi typisk se de lysende natskyer i slutningen af juni og starten af juli, og de ses bedst, hvis man kigger i nordlig retning fra klokken 23 om aftenen og frem til timerne efter midnat.

Og så kræver det både, at de almindelige skyer, der ligger lavere på himlen, bliver væk, og at solen specifikt befinder sig mellem 5 og 13° under horisonten.

To lysende prikker

Er man ude for at se på stjerner og retter blikket mod syd, så vil der formentlig være to prikker på himlen, der lyser særligt stærkt.

Det er dog ikke stjerner, der som bekendt er kugler af varm gas - tværtimod er det vores solsystems største planeter, Jupiter og Saturn, man vil kunne se.

- De vil være meget iøjnefaldende, fordi de står forholdsvis lavt, og de er klarere end dem, der normalt er på himlen. Jupiter lyser kraftigt, og den til højre lyser ikke helt så kraftigt, og det er Saturn, forklarer Michael Linden-Vørnle.

Hvis man vil se de to planeter, så er fra slutningen af juni og frem til begyndelsen af august - og det kræver, at man enten er meget sent oppe, eller at man står meget tidligt op.

Ses bedst omkring klokken 3

Man kan nemlig bedst se dem omkring klokken 3 om natten.

Hvis man er mere end almindeligt interesseret i at se de to planeter, så kan det være en god idé at alliere sig med en, der ejer en stjernekikkert, for så vil der være et helt særligt syn i vente:

- Hvis du tager en kikkert og ser på Jupiter, så vil du tydeligt kunne se, at det ikke er en stjerne, og du vil kunne se Jupiters tre måner, der står som små prikker ved siden af planeten, siger Michael Linden-Vørnle, der tilføjer, at det også burde være muligt at kunne månerne med en almindelig kikkert.

Husk perseiderne

Hvert eneste år i midten af august - den 12. - vender den tilbage, men det gør ikke synet af meteorsværmen, perseiderne, mindre smukt.

- Den kommer altid som et urværk og giver pænt mange stjerneskud. I år får den gode forhold, for der er nymåne den 8. august, så den vil ikke genere, så hvis vejret er godt, vil der være noget nær perfekte forhold for at se sværmen i 2021, siger Michael Linden-Vørnle.

Perseiderne er en meteorsværn, der er opkaldt efter stjernebilledet Perseus.

Det skyldes, at når stjerneskuddene falder over himlen, ser det ud som om, de strømmer ud fra netop det stjernebillede

Meteorsværmen stammer fra kometen 109P/Swift-Tuttle, og når vi fra Jorden vil kunne se Perseiderne som et "urværk", så skyldes det, at Jorden hvert år omkring den 12. august krydser kometens bane.

Selvom Michael Linde-Vørnle påpeger, at det om sommeren ikke gør en forskel, om man befinder sig i byen eller i mørkere, mindre lysforstyrrende omgivelser, når man skal se stjerner, så anbefaler han alligevel, at man søger ud af byen for at se perseiderne.

Powered by Labrador CMS