Så varmt må det være på dit arbejde

Som udgangspunkt må temperaturen ikke overstige 25 grader på en arbejdsplads. Men, men, men. Under varme- eller hedebølge gælder kravet ikke

Temperaturen må som udgangspunkt ikke være over 25 grader på arbejdspladsen. Men det krav gælder ikke under varme- eller hedebølge.
Temperaturen må som udgangspunkt ikke være over 25 grader på arbejdspladsen. Men det krav gælder ikke under varme- eller hedebølge.
Udgivet Opdateret

Der er grænser for, hvor varmt der må være på arbejdspladsen. 

Og det er i udgangspunktet arbejdsgiverens ansvar at sikre, at temperaturerne ikke bliver for høje. Det skriver Arbejdstilsynet. 

Kan man få varmefri?

Men uanset hvad har man altså ikke krav på varmefri, selv om det kan være sværere at koncentrere sig om arbejdet.

Der står nemlig ikke noget om i arbejdsmiljøloven, at man skal have fri fra arbejde, hvis der er hedebølge i Danmark. 

Loven kræver dog, at arbejdsgiveren skal sikre, at det ikke er så varmt på arbejdspladsen, at der er fare for menneskers sikkerhed og sundhed.

Ingen kære arbejdsgiver under hedebølge

Ifølge Arbejdstilsynet må temperaturen på arbejdspladsen i udgangspunktet ikke overstige 25 grader. 

Der er dog et væsentligt forbehold. For er der udbrudt varme- eller hedebølge i Danmark, så gælder temperaturkravet ikke, og arbejdsgiveren har ikke pligt til at gøre noget for at skabe bedre arbejdsforhold for de ansatte.

Er der ulideligt varmt?

Hvis temperaturen på arbejdspladsen 35 grader, og er luftfugtigheden mellem 40 og 60%, skal ansatte med stillesiddende arbejde have mulighed for at holde pauser væk fra varmen - enten i lokaler med lavere temperaturer eller udendørs - ifølge Arbejdstilsynet. 

Desuden bør man som arbejdsgiver overveje, hvilke krav man stiller til de ansattes påklædning. Og  man skal sikre, at der er adgang til rigeligt køligt drikkevand. 

Forskel på varmebølge og hedebølge

Varmebølge og hedebølge er to forskellige ting, og forskellen skal findes i temperaturerne. 

Der er tale om en varmebølge, når gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer er over 25 grader tre dage i træk. 

Er gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer over 28 grader tre dage i træk, er der tale om en hedebølge.

En varme- eller hedebølge er landsdækkende, når mere end halvdelen af landets areal opfylde betingelserne beskrevet ovenfor.

Kilde: DR Nyheder
Powered by Labrador CMS