Skip to main content

Slår alarm om light-sodavand

Ny undersøgelse kæder kunstige sødemidler sammen med alvorlig sygdom

Er du en af dem, der har skiftet "almindelig sodavand" ud med light-erstatninger for at få et bedre liv og helbred, skal du måske overveje det en ekstra gang.

For kunstige sødemidler som man typisk finder i light-sodavand giver en øget risiko for hjertesygdomme og blodprop i hjernen.

Det viser en helt frisk undersøgelse offentliggjort i det ansete fagtidsskrift The British Medical Journal.

Og konklusionen er klar - der er en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og alvorlig sygdom.

Stor øget risiko

Over 103.000 franskmænd deltog i undersøgelsen.

En del af deltagerne indtog store mængder aspartam, som er et kunstigt sødemiddel, der bruges i light-sodavand.

Deltagerne, der indtog aspartam, havde 17 %'s forøget risiko for at få en blodprop i hjernen i forhold til deltagere, der ikke fik sødemidlet, skriver The Guardian.

Aspartam er et kunstigt sødemiddel som ud over i sukkerfrie sodavand findes i forskellige madvarer som yoghurt, tyggegummi, færdig-desserter og kosttilskud.

Hjertesygdom

Andre deltagere i undersøgelsen fik store mængder af sødemidlet sukralose.

De havde ni % større risiko for at udvikle hjertesygdom.

- Vores resultater viser, at disse sødemidler, der dagligt indtages af millioner af mennesker og som findes i tusindvis af mad- og drikkevarer, ikke bør betragtes som et sundt og trygt alternativ til sukker, udtaler forskerne bag undersøgelsen.

Cola Zero er bare en af flere sodavand, som indeholder det kun stige sødemiddel aspartam, der i store mængder øger risikoen for at udvikle en blodprop i hjernen.
Cola Zero er bare en af flere sodavand, som indeholder det kun stige sødemiddel aspartam, der i store mængder øger risikoen for at udvikle en blodprop i hjernen.Edwin Montilva/Reuters/Ritzau Scanpix
Del din kommentar