Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Stikker julebelysningen helt af, kan det i værste fald afskrække huskøbere

Hyggeligt ser det ud. Men er der grænser for, hvor meget julebelysning, man tolererer? Foto: Realmæglerne
Udgivet Opdateret

Den første søndag i advent har traditionelt været mange boligejeres startskud til at hænge lyskæder og julebelysning op.

Tendensen i år har være, at julekæderne kommer op tidligere, og salget fortsætter med at stige. Men hvornår bliver det egentlig for meget, spørger en af de landsdækkende ejendomsmæglerkæder?

-Det svarer lidt til, at én romkugle smager godt, to gør måske også og tre. Men på et tidspunkt smager de ikke ret godt længere, siger Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne til Newsbreak.dk.

-Vores opfattelse er, at vi danskere er gode til at håndtere det. Det stikker ikke af som i “Fars fede juleferie”. Men vi kan godt se en tendens til, at på en stikvej eller to, bliver det lidt for meget, siger Thomas Jacobsen.

Direkte adspurgt om det kan stikke så meget af, at det kan påvirke prisen på huset, svarer Thomas Jacobsen:

-Der findes ikke undersøgelser, som konkret viser, om overdreven brug af lyskæder kan påvirke priserne. Men på samme måde som at nogen vil reagere negativt på at se seks gamle biler og et par brugte knallerter, så kan jeg ikke afvise, og nogen vil fravælge et hus, hvis de ser lyskæder, julemænd, kaner og at det hele bimler og bamler inde hos naboen.

God stemning gir’ gode priser

Hos en af de andre store, landsdækkende ejendomsmæglere bliver det også vurderet, at hussalg og priser kan bliver påvirket af juleudsmykningen. Bare med modsat fortegn.

-Jeg mener, at det kan have en postiv effekt på salget, hvis der er en julebelysning, som skaber noget hygge og atmosfære, siger kommunikationskonsulent hos home Michael Dalsager.

Han mener ikke, den helt overdrevne julebelysning, men en normal en af slagsen, der kan lyse lidt op i en meget mørk tid, hvor huset kan komme til at fremstå dunkelt.

-Det er i hvert fald klart bedre end masser af nedfaldne blade og poser med gammelt haveaffald, der står i forhaven, siger Michael Dalsager.

Må ikke virke skræmmende

Hvis naboens juleudsmykninger bliver for meget, findes der faktisk en lovparagraf, der sætter en grænse for, hvor mange lys, kæder og Rudolfer med blinkende tud, man man sætte op.

I byggelovens paragraf 6D står er i stk. 2:

-Skiltning, lysinstallationer og lignende må ikke være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne. Kommunalbestyrelsen kan ved forbud eller påbud sikre opfyldelsen af 1. pkt.

Videncentret Bolius arbejder på at udbrede viden om boligen. Her vurderer ekspert i arkitektur og bygningsreglementet Tine Nielsen, at lovens vej kan være lang og besværlig.

-Det bliver svært at komme igennem med. Så skal der ren chikane til, vil jeg tro. Hvis man ikke bryder sig om at kontakte husejeren, så kunne man måske tage fat i ejerforeningen, da det er mere neutralt end direkte til naboen, siger Tine Nielsen.

Powered by Labrador CMS