Slår ned på disse fanger

Personer, der er idømt livstid, skal afsone under hårdere forhold, hvis det står til regeringen

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil gøre livet mere surt for fanger, der er idømt livstid.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil gøre livet mere surt for fanger, der er idømt livstid.
Udgivet Opdateret

Regeringen vil stramme forholdene for personer, der har fået livstidsdomme. Det skriver BT, der har set forslagene.

De involverer blandt andet at begrænse muligheden for at afsone i åbne fængsler, begrænse muligheden for udgang og have kontakt med personer, de ikke allerede kendte, før de blev fængslet.

- Det handler om at beskytte ofrene, beskytte de pårørende og beskytte retsfølelsen, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til BT.

Ingen udgang

I avisens oversigt over de stramninger, regeringen vil foreslå, fremgår det, at personer, der er idømt livstid, fremover skal afsone mindst 10 år i et lukket fængsel. 

I samme periode skal de ikke kunne komme på udgang undtaget i særlige tilfælde som begravelser.

Hvis de ønsker at udtrykke sig offentligt om den forbrydelse, de er dømt for, vil det også ifølge forslaget kræve tilladelse. 

Begrænsningen af, hvem de må få besøg af, skal hindre de meget offentlige parforhold, der de seneste år er dannet med livstidsfanger.

Datingcentral

- Grundlæggende kan man sige, at det, vi vil, er, at fængslerne ikke skal være en datingcentral, og man skal ikke kunne prale af sine ugerninger. Det er det, vi prøver at få ramt på, siger Nick Hækkerup til BT.

BT har spurgt ekspert i menneskerettigheder ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter til stramningerne. Han peger på flere problemer.

Censur

- Forbuddet mod at etablere nye relationer vil gribe ind i fangens privatliv, og forbuddet mod at offentliggøre udtalelser om sine forbrydelser, som jeg forstår det på en hvilken som helst måde, herunder via sociale medier, kan rejse spørgsmål om censur.

Nick Hækkerup vil sende forslagene til stramninger til Folketingets partier onsdag.

Han forventer, at forslagene vil blive støttet af blandt andre Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

§ 41

§ 41

Når 12 år af en straf af fængsel på livstid er udstået, afgør justitsministeren eller den, ministeren bemyndiger dertil, om den dømte skal løslades på prøve.

Stk. 2. Løsladelse på prøve forudsætter, at den dømtes forhold ikke gør løsladelse utilrådelig, at der er sikret den pågældende passende ophold og arbejde eller andet underhold, og at den pågældende erklærer at ville overholde de vilkår for løsladelsen, som fastsættes efter stk. 5, 3. pkt., og stk. 6-8.

Stk. 3. Prøveløsladelse kan ikke ske, hvis den dømte af politiet skønnes at have tilknytning til en gruppe af personer, som er aktivt involveret i en verserende voldelig konflikt med en anden gruppe af personer, og politiet oplyser, at der inden for den gruppe, som den dømte skønnes at have tilknytning til, som led i konflikten enten er anvendt skydevåben eller er anvendt våben eller eksplosivstoffer, som på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade, eller er begået brandstiftelse omfattet af § 180.

Stk. 4. Løsladelse på prøve af en person, som er dømt efter § 81 a, og som ikke er udvist ved dom, forudsætter desuden, at den pågældende har deltaget i et program fastsat af kriminalforsorgen med henblik på at forebygge ny ligeartet kriminalitet. Tilsvarende gælder, hvor særlige omstændigheder ikke taler herimod, løsladelse på prøve af en person, som er dømt for overtrædelse af en af de i denne lovs 12. eller 13. kapitel omhandlede forbrydelser, og som ikke er udvist ved dom.

Stk. 5. Løsladelse betinges af, at den dømte ikke i prøvetiden begår strafbart forhold, og at den pågældende overholder de vilkår, som måtte være fastsat. Prøvetiden kan ikke overstige 5 år. § 57 finder tilsvarende anvendelse.

Kilde: Danske Love
Powered by Labrador CMS