Skip to main content

Putins højre hånd: Det er en krigserklæring

Bliver Putin anholdt i eksempelvis Tyskland, vil det være en årsag til at gå i krig, siger Dmitrij Medvedev

Hvis den russiske præsident, Vladimir Putin, bliver anholdt i udlandet som følge af en arrestordre fra Den Internationale Straffedomstol (ICC), vil det blive opfattet som en "casus belli", altså en årsag til at gå i krig.

Det siger næstformand for Ruslands sikkerhedsråd Dmitrij Medvedev.

Vil flyve til Forbundsdagen

- Lad os forestille os - selvfølgelig er det en situation, der aldrig kommer til at ske - men lad os forestille os, at det rent faktisk er sket. En siddende præsident for en atommagt kommer til eksempelvis Tyskland og bliver anholdt.

- Hvad er det? Det er en krigserklæring mod Den Russiske Føderation. I det nævnte tilfælde vil alle vores ressourcer flyve til Forbundsdagen, til kanslerens kontor og så videre, siger Medvedev, der var præsident i Rusland fra 2008 til 2012.

En krigserklæring

Dmitrij Medvedev refererer angiveligt til en kommentar fra den tyske justitsminister, Marco Buschmann, der for nylig sagde, at Tyskland er nødt til at efterleve beslutningen fra ICC og anholde den russiske præsident, hvis han begiver sig ind på tysk territorium.

- Er han overhovedet klar over, at det vil være en casus belli, en krigserklæring? Eller har han ikke gjort sit hjemmearbejde godt nok?, spørger Medvedev med henvisning til Buschmann.

Udstedt arrestordre

ICC udstedte den 17. marts en arrestordre på Putin som følge af krigen i Ukraine.

Domstolen beskylder den russiske præsident for at være ansvarlig for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

Hvis Vladimir Putin bliver anholdt, så er det en krigserklæring mod eksempelvis Tyskland, lyder det fra præsidentens højre hånd.
Hvis Vladimir Putin bliver anholdt, så er det en krigserklæring mod eksempelvis Tyskland, lyder det fra præsidentens højre hånd. Anton Novoderezhkin/AFP/Ritzau Scanpix
Del din kommentar