Rapport: 382 præster har misbrugt 625 børn

Polens katolske kirke har siden 2018 modtaget hundredvis af anmeldelser om seksuelt misbrug begået af præster

Polens trængte katolske kirke afslørede mandag, at den siden 2018 har modtaget hundredvis af anmeldelser om seksuelt misbrug begået af præster mod mindreårige.
Polens trængte katolske kirke afslørede mandag, at den siden 2018 har modtaget hundredvis af anmeldelser om seksuelt misbrug begået af præster mod mindreårige.
Udgivet Opdateret

Polens trængte katolske kirke afslørede mandag, at den siden 2018 har modtaget hundredvis af anmeldelser om seksuelt misbrug begået af præster mod mindreårige under 18 år.

Rapporten kommer på et tidspunkt, hvor den politisk indflydelsesrige kirke er blevet rystet af en række skandaler om forsøg på at dække over misbruget og forhindring af efterforskning.

Accepteret opsigelse

Kirken meddelte mandag, at pave Frans har accepteret, at biskoppen af Legnica, Zbigniew Kiernikowski, går af. 

Det sker, efter at Vatikanet de seneste måneder har afskediget flere polske biskopper, som ikke har reageret på anmeldelser om præsters overgreb på mindreårige.

Omfattende overgreb

Polens katolske kirke har offentliggjort to rapporter med oplysninger om omfattende overgreb. Den seneste, kom mandag, og den indeholder anklager om, at 368 piger og drenge blev misbrugt af præster fra 2018 til 2020.

Halvdelen af dem var under 15 år.

- Det er slående, at vi, siden de seneste afsløringer kom, har fået en ny bølge af sager, siger Adam Zak. Han er jesuiterpræst og koordinator for den polske kirkes indsats for beskyttelse af børn.

- Så der er givetvis stadig mange skjulte sager, som formentlig vil blive anmeldt, tilføjer han.

382 præster

Den første rapport dækkede årene 1990-2018. Den rapporterede om overgreb mod 625 mindreårige begået af 382 præster. 42 af præsterne figurerer både i den første rapport og opfølgningen.

Vatikanet efterforsker også meldinger om, at den pensionerede ærkebiskop i Krakow, kardinal Stanislaw Dziwisz, har ladet overgreb og misbrug af mindreårige passere.

Før han blev ærkebiskop, arbejdede Dziwisz som personlig sekretær for den nu afdøde pave Johannes Paul.

Seksuelt misbrug begået af præster har været et tabu i Polen indtil for nylig.

Powered by Labrador CMS