Denne medicin mindsker coronadød markant

Det skal gives på det helt rigtige tidspunkt.

Gives Remdisivir, efter at en Covid-19-patient er kommet i respirator, har det ingen effekt, viser studie ifølge Politiken. (Arkivfoto.) Foto: Benoit Tessier/Reuters
Udgivet Opdateret

Hvis lægemidlet Remdesivir gives på det rigtige tidspunkt, kan det reducere coronadødeligheden med omkring 80 procent

Det viser data fra et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine, skriver Politiken fredag.

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren fra Rigshospitalet understreger over for avisen, at der er tale om foreløbige data. Men han er overrasket over, hvor markant effekten af lægemidlet lader til at være.

Det gælder dog kun, hvis Remdisivir gives inden patienten ender i respirator, og “på det rigtige tidspunkt”, forklarer han.

– Da jeg så de data … det er jo helt vildt. Det ændrer fuldkommen på paradigmet for, hvordan vi skal angribe den her sygdom. Hvornår vi skal sætte ind, og hvad vi skal gøre med intensivpatienter, siger Jens Lundgren til Politiken.

Fire ud af 222

Avisen skriver, at blev behandlingen indledt “omkring det tidspunkt, hvor ilttilskud begyndte at være nødvendigt, døde der i forsøget så få som 2,4 procent covid-19-syge, som fik Remdesivir”. I faktiske tal svarer det til 4 ud af 222 patienter.

Imens var det 10,9 procent af dem, der ikke fik behandling, som døde – eller 19 ud af 199 patienter i placebogruppen.

For folk, der har mistanke om, at det går i den forkerte retning under sygdommen, viser det klart, at de skal reagere, påpeger Jens Lundgren.

– Det er altså rigtig vigtigt, at man får fat i en læge, hvis man efter nogle dage med tiltagende sygdom oplever forværring. I gennemsnit sker det seks dage efter symptomdebut. Vi oplever desværre en del coronapatienter, der kommer ind for sent, fordi de har ligget for længe derhjemme, siger han til Politiken.

Data kommer fra et stort internationalt forsøg, hvor Jens Lundgren sidder som formand for den europæiske del.

Anbefalinger til personer i risikogrupper

Forebyg kontaktsmitte – sørg for ekstra god hygiejne

– Vær særlig opmærksom på håndhygiejne, når du har rørt typiske kontaktpunkter, som anvendes af mange i det offentlige rum, fx dørhåndtag i butikker, elevatorknapper, dankortterminaler, hæveautomater, håndtag i busser, armlæn på restaurant- og cafestole mv.

– Undgå at røre din næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne – men ikke gennem huden.

– Vær særlig påpasselig med hygiejne og rengøring i hjemmet. Rengøring foretages med almindelige metoder og rengøringsmidler, men ekstra hyppigt og grundigt.

– Tal åbent med dine nærmeste pårørende om deres omgangskredse og ’bevægecirkler’, så du kender risikoen ved at give kram til dem.

– Du kan godt give kram til dine allernærmeste, fx partner, børn og børnebørn, men undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end dine nærmeste pårørende.

Forebyg dråbesmitte – hold afstand

– Bed andre om at tage hensyn ved at holde afstand.

– Undgå særligt længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt.

Begræns situationer hvor du udsættes for smitte

– Undgå samvær med personer, som har symptomer, der kunne være COVID-19, også børn og børnebørn.

– Undgå steder med mange mennesker, fx offentlige transportmidler i myldretiden. Lav dine indkøb når eller hvor, der er færrest i butikkerne

– Overvej din deltagelse i sociale arrangementer og fritidsaktiviteter i forhold til smitterisiko. Bed om hjælp til at aktiviteter gennemføres på en forsvarlig måde.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

En anden forsker – Anton Pottegård, professor ved Afdeling for Klinisk Farmakologi og Farmaci, Syddansk Universitet – siger til Politiken, at der dog endnu mangler data om bivirkninger ved medicinen.

Lægemidlet er endnu ikke godkendt til behandling af Covid-19-patienter.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte dog mandag, at det var tæt på en betinget godkendelse.

Remdesivir blev udviklet i 2009 til behandling af hepatitis C og som muligt middel mod virussygdommen ebola.

USA godkendte 1. maj Remdesivir til nødbehandling af coronasyge.

Hvem arbejder på en coronavirus vaccine?

Umiddelbart er der ikke en eneste institution i verden, der har kapacitet, ressourcer og viden til alene at kunne udvikle en vaccine. Derfor er det yderst vigtigt, at de mange forskere verden over forsøger at arbejde sammen.

Udsigterne til udviklingen af en coronavirus vaccine var i første omgang skudt til at vare mellem tre og fem år, men det antydes, at hvis verdens forskere kan finde ud af at arbejde sammen, så kan vaccinen udvikles i løbet af halvandet år.

Hvor mange er smittet med coronavirus

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Johns Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

Powered by Labrador CMS