Helikopterpenge: Kan du få dem?

Helikopterpenge er et begreb, der flittigt bruges i krisetider, men hvad dækker det over - og er det penge, du kan få?

Helikopterpenge skal forstås som penge, der kan blive sendt ud til borgerne fra luften. Altså ikke bogstaveligt. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Helikopterpenge er et begreb, som i den grad har vundet indpas i disse dage. Det skyldes, at det primært dukker op under kriser. Hvis du hører til den gruppe, der flittigt følger med i nyheder, vil du givet også have stødt på udtrykket.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Vi forsøger her at give dig et indblik i, hvad det faktisk dækker over – og hvad det er meningen, helikopterpengene skal gøre godt for.

Hvorfor snakker folk om helikopterpenge?

Det fylder i medierne for tiden, fordi det er et kendt greb for at sikre et konstant økonomisk flow. Derfor er det et begreb, der ofte bliver luftet i krisetider.

For eksempel har overvismand Carl-Johan Dalgaard i Politiken givet udtryk for, at der kunne være en idé i at få igangsat udbetalinger af de “flyvske” penge for at sikre samfundet på den anden side.

Den amerikanske præsident Donald Trump har ligeså nævnt det som en mulig krise-løsning.

Hvad er helikopterpenge?

Begrebet blev først officielt brugt i 1969 af Milton Friedman, og det skal forstås symbolsk. Altså, en helikopter flyver over landet og smider poser med penge ud til borgerne i et givent land. Næsten bogstavelig talt.

I hvert fald er der rent faktisk tale om direkte udbetalinger af kontanter til borgerne. På den måde sikrer man, at pengene generer salg i butikker, og på den måde holdes der hånd under samfundets økonomi.

Når en økonomisk krise kradser, holder mange ekstra på pengene, så det bliver en selvforstærkende effekt, for det koster penge at tjene penge. Det skal helikopterpenge være med til at afhjælpe.

Frygten er, at krisen vil have gjort så stort indtryk, at pengene heller ikke sidder løst på den anden side af krisen. Økonomisk mådehold kan ironisk nok være skidt.

Får vi helikopterpenge?

Den Europæiske Centralbank (ECB) afslørede for kort tid siden, at den inden 2020 er slut vil have trykt yderligere 750 milliarder euro, der skal bruges til at opkøbe statsobligationer og privatgæld rundt om i Europa. Det vil holde renten nede, og derfor sikre et mere stabilt økonomisk niveau.

Pengene skal bruges på noget, men hvad?

Det kunne for eksempel være uddelingen af helikopterpenge, så når engang selve coronakrisen er ovre, bliver forbrugere ved med at bruge penge. Det mener førnævnte overvismand Dalgaard for eksempel er en god idé.

På Christiansborg er der desuden også diskussioner i gang om netop den mulighed. Så det er ikke utænkeligt, at vi kommer til at se uddeling af helikopterpenge.

Hvem kan få helikopterpenge?

Der er som sådan ingen regler for uddelingen af penge til borgere, men økonomer peger dog på, at det vil være nødvendigt at gøre sig nogle tanker om, hvem der faktisk får dem. Udfordringen er at få dem uddelt til borgergrupper, der rent faktisk får dem brugt.

Velhavende har en tendens til at holde på pengene i stedet, og det vil have en modsat effekt.

Helikopterpenge vil i fald det bliver løsningen givet skulle uddeles til de grupper, som økonomer ved har et højt forbrug. Dalgaard peger på de unge, de ældre og de lavtlønnede som de med størst tilbøjelighed til at få pengene brugt.

Et beløb på 10.000 kroner har været nævnt.

Skal helikopterpenge bruges på en helikopter?

Nej – men du må sikkert gerne.

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Kilder: Information, Ritzau, Finans

Powered by Labrador CMS