Livreddere advarer: Pas på de livsfarlige huller

Når du skal bade ved danske strande, skal du passe på revlehuller.

Livreddere advarer mod revlehuller på danske strande. Hvert år er de skyld i alvorlige ulykker. Senest skete det tirsdag eftermiddag. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/ Arkiv
Udgivet Opdateret

Livreddere advarer for tiden om de drilske revlehuller eller hestehuller, som de også kaldes, ved de danske strande.

De er nemlig meget farlige, hvis man ikke ved, hvordan man skal agere, skulle man ende midt i et revlehul. Det skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

Tirsdag gik det netop galt for tre brødre, der blev fanget i et revlehul.

Strømmen er farlig

Hvert år er revlehuller skyld i alvorlige ulykker på de danske strande.

Et revlehul er en fordybning i strandens revler, og under bestemte vind- og bølgeforhold kan der opstå en udadgående strøm, der fører vand ud fra stranden.

Det er den strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og begynder at kæmpe imod.

– Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det. Men begynder man at svømme mod strømmen for at komme ind mod land, kan det blive rigtig farligt. Selv stærke og erfarne svømmere er druknet i udmattelse, fordi de er gået i panik og har forsøgt at kæmpe imod strømmen. Det bedste, man kan gøre, er at bevare roen og svømme til siden langs stranden og bruge bølgerne til at komme ind igen, fortæller Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning.

Sådan er et revlehul illustreret. Foto: Trygfonden Kystlivredning
Sådan er et revlehul illustreret. Foto: Trygfonden Kystlivredning

Søg hjælp

Han forklarer yderligere, at hvis man oplever, at én er fanget i et revlehul, som de ikke selv kan komme ud af, bør man tilkalde hjælp.

Det kan enten være ved at kontakte en livredder eller ved at ringe 112.

Alternativt kan man forsøge at kaste noget flydende – en redningskrans eksempelvis – ud til den nødstedte, samtidig med at man kan informere vedkommende om, at det er vigtigst at bevare roen.

Eventuelt guide vedkommende til at svømme til siden langs stranden.

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

  1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
  2. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.
  3. Råb til den nødstedte, at han ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.
  4. Tænk klart og pas på dig selv. Rigtig mange er selv druknet i forsøget på at redde nogen ud af et revlehul.

Kilde: Respektforvand.dk

Hvis man er helt alene på stranden, når man oplever det, anbefaler Trygfonden, at man kontakter 112, inden man går i vandet, hvis man føler, at det er nødvendigt selv at begive sig ud på vandet for at redde vedkommende.

Tre brødre reddet

Galt gik det tirsdag ved stranden i Hornbæk.

Her blev tre brødre på 6, 8 og 11 år fanget i et revlehul, hvis strøm drev dem væk fra stranden i retningen mod Sverige.

– Det er de her forbandede hestehuller, der er ved molen ved Hornbæk Havn. Det ser ikke farligt ud, men det går så uendeligt hurtigt, når man bliver taget af strømmen. Det er som om, du træder ud i en flod, du ikke kan se, fortalte Cheflivredder John Mogensen, fra Livreddertjenesten Nordsjælland umiddelbart efter hændelsen.

Tirsdag eftermiddag blev tre brødre fanget i et revlehul ved Hornbæk strand. Foto. Presse-fotos.dk
Tirsdag eftermiddag blev tre brødre fanget i et revlehul ved Hornbæk strand. Foto. Presse-fotos.dk

Den ene af drengene klarede selv at svømme tilbage, mens de to andre blev reddet af en livredder.

Der blev ydet førstehjælp til alle tre og hjertelungeredning til den ene. De blev alle tre fløjet på Rigshospitalet.

Tirsdag eftermiddag var det ukendt, hvilken tilstand de tre brødre var i.

Bad mellem flagene

Generelt kan man dog gøre meget selv for at sikre sig, at man ikke ender med at være fanget i et revlehul.

Det handler mestendels om, hvor man bader.

– Det bedste er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Livredderne har sikret sig, at badeforholdene i denne zone er forsvarlige, og skulle man få brug for hjælp, er der en livredder at få fat på. Man bør også altid sørge for at kende redningsnummeret eller nærmeste adresse på det badested, man besøger. Så kan hjælpen hurtigere nå frem, hvis uheldet skulle være ude, og man får brug at ringe 112, siger Lasse Serup Jensby.

Redningsnummeret er det unikke nummer, som næsten alle strande i Danmark er givet. Nummeret er oftest angivet på et grønt skilt.

Redningsnummeret på en strand er angivet på et grønt skilt. Foto: Trygfonden Kystlivredning
Redningsnummeret på en strand er angivet på et grønt skilt. Foto: Trygfonden Kystlivredning

Hvis man har børn med på stranden, anbefaler Lasse Serup Jensby, at man taler med sine børn om revlehuller, så de forstår mekanismen af dem. Derefter er man altid velkommen til at kontakte en livredder, der kan sige endnu mere om, hvordan man skal gebærde sig på stranden.

Powered by Labrador CMS