Nu får en million danskere coronabrev i Eboks

Frem til onsdag sender Statens Serum Institut en million invitationer ud til at deltage i "Vi tester Danmark".

En million danskere inviteres til antistoftest – KLIK OG LÆS, HVORDAN DEN FOREGÅR. (Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix)
En million danskere inviteres til antistoftest – KLIK OG LÆS, HVORDAN DEN FOREGÅR. (Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix)
Udgivet Opdateret

En million danskere vil frem mod onsdag få et vigtigt brev i deres Eboks.

For nu går Statens Serum Instituts store “Vi tester Danmark”-projekt i gang.

Her vil instituttet teste 500.000 danskere for, hvorvidt de har antistoffer for coronavirus i blodet.

Det kan ifølge instituttet give Danmark en helt unik viden:

– Holdet bag kampagnen håber derfor meget på, at rigtigt mange danskere vil tjekke deres e-Boks og hjælpe os med at samle data ind. For med dette projekt kan vi samle en viden, som ingen andre i verden kan, udtaler overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Modtager man invitationen og ønsker at deltage, skal man først udfylde et omfattende spørgeskema. Det er i slutningen af dette man bliver tilbudt at modtage en antistoftest, lyder det:

– For at sikre at den indsamlede viden kan bruges på den bedst mulige måde, er det vigtigt, at vi får detaljerede oplysninger. Det gælder hvilke befolkningsgrupper, der smittes, hvilke symptomer, den enkelte har – og ikke mindst hvad der skulle være af senfølger. Derfor er spørgeskemaet blevet så langt, men vi håber på, at borgerne gerne vil bruge 15 minutter til at hjælpe os med at kontrollere epidemien bedst mulig fremover, siger professor Susanne Dam Poulsen.

“Til sidst i spørgeskemaet vil der være mulighed for at melde sig til at få tilsendt en antistoftest som man selv kan udføre derhjemme. Der er omkring 500.000 tests til rådighed, så der er stor sandsynlighed for at de, der ønsker det, får tilsendt en test. Hvis flere end 500.000 melder sig, vil vi sende til dem, der først har meldt sig til,” skriver Statens Serum Institut.

Sådan foregår testen

I galleriet ovenfor kan du se konkret, hvordan testen foregår.

Testen er let at udføre, siger overlæge ved SSI Robert Leo Skov.

– Det er vores erfaring fra tidligere, at danskerne godt kan finde ud af at tage de her test, siger han.

I galleriet ovenfor kan du se konkret, hvordan testen foregår.

– En positiv test er meget sikker, mens en negativ test kan være falsk negativ.

Kritiseret test

De mange test stammer fra april, hvor Region Hovedstaden købte 1,4 millioner antistoftest fra danske Bestsellers partnerfirma i Kina for over 60 millioner kroner.

Men testen fra producenten Livzon viste sig at være for upræcis. Faktisk så upræcis, at de indiske sundhedsmyndigheder helt har valgt at kassere den.

Politiken har talt med to eksperter, der undrer sig over, at myndighederne med åbne øjne udsender usikre antistoftests til ikke-godkendt hjemmetestning blandt så mange danskere.

Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet og medlem af regionsrådet for Liberal Alliance, siger til avisen, at han mener, at “projektet rejser nogle problemer både forskningsmæssigt og lægeetisk”.

Imens vurderer Karen Angeliki Krogfelt, professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet, at undersøgelsens metode og design skaber mange videnskabelige usikkerheder.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peter Hvelplund, er bekymret for, at fejlsvar kan give deltagerne en falsk opfattelse af at være beskyttet mod coronasmitte. Især når testen ikke udføres af en fagperson, påpeger han.

– Vi risikerer, at der er nogle borgere, der benytter sig af testen, og som så får et falsk svar, hvormed vi så kan risikere, at de kommer til at handle efter, at de faktisk har antistoffer og derfor ikke skal bekymre sig om at blive smittet, siger han til Ritzau.

Powered by Labrador CMS