Derfor skærer det i hjertet, når en kendt dør

Det kan være svært at forklare, hvorfor man pludselig føler sorg over, at en kendt person er død. Men nu er svaret her måske.

Udgivet Opdateret

I den seneste tid har det været tæt på national landesorg over Kim Larsens død. I en uge var den folkekære spillemand fokuspunkt på alle danske radiostationer, i TV og medier. Men hvad er det, der får folk til at arrangere mindemarcher, skrive personlige afskedsbreve offentligt og sige farvel til kendte på den måde?

Der er nogle, der er oplever sorgen, når en kendt dør, som noget kortfattet, hvor man lige hører en sang en enkelt gang ekstra. Men for andre kan det føles som om, at det er et nært familiemedlem, der er gået bort.

Det svar har Ester Holte Kofod, der har en ph.d. i psykologi, givet et svar på. Hun er postdoc i forskningsprojektet Sorgens kultur ved Aalborg Universitet. Og for hende er det tydeligt, at det handler om at samles i fællesskab.

– Det handler om, hvilken betydning en kendt person kan have for en selv og for fællesskabet, nogle gange for hele nationen, som for eksempel når en person som Kim Larsen dør. Men også i høj grad, at mange føler et nært forhold til personen og det han eller hun står for og repræsenterer. Der kan være mange grunde til den her sorg, selvom sorgen over en kendt person nok som regel ikke vil opleves ligeså stærkt som når en af ens nærmeste dør, siger Ester Holte Kofod til Newsbreak.dk.

Det er mere normalt at udvise følelser

Førhen har det været et mere privat anliggende, hvornår folk følte sorg, men ifølge Ester Holte Kofod er danskerne begyndt at snakke mere om sorg, samt hvordan man egentlig går og har det i sit liv. Og det har gjort, at folk har nemmere ved at sige,  at personer har betydet noget særligt for ens liv.

– I forhold til den sorg, der er, når en kendt dør, så er der typisk markeringer og samlinger, hvor man i fællesskab kan udtrykke og dele sorgen. I en periode taler man lidt ekstra meget om det. Når personer, der har haft stor betydning for et fællesskab – hvad enten det er kulturelt, nationalt eller internationalt – er det jo også et kulturelt tab, der rammer os kollektivt. Det giver anledning til at samles og være fælles om sorgen, men også om taknemligheden for dét vedkommende har givet fællesskabet, forklarer hun.

Hos kendte er det særligt dét, at mange forbinder perioder af ens liv med noget bestemt. Det kan være, at første gang man hører en sang fra en kunstner får man et kys. Eller at man husker en film, som man så med en kæreste.

– Vi er generelt mere ekspressive omkring vores sorg, end man var for årtier siden. Blandt andet fordi vi er mere åbne om følelser generelt. Når det er en alment kendt person, der er død, er det også lettere at være fælles om sorgen, netop fordi alle et kendskab til vedkommende. Der er noget særligt ved den slags personer, som mange kan samles om. De vækker en særlig følelse hos folk, forklarer Ester Holte Kofod.

Powered by Labrador CMS