Skip to main content

DMI: Vær opmærksom klokken 11.28

Et sjældent fænomen er synligt over Danmark torsdag

Torsdag byder på mere solskin og varme temperaturer. Foto: Scanpix/Christian Lindgren.
Torsdag byder på mere solskin og varme temperaturer. Foto: Scanpix/Christian Lindgren.

Torsdag ser på vejrfronten ud til at blive en flot dag, hvor både varme og sol fortsætter med at bage og stråle over Danmark. Derudover kommer der fra sidst på formiddagen et særligt fænomen til Danmark, man ikke får mulighed for at opleve hver dag. 

Vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, Erik Hansen, fortæller, at himlen dog ikke bliver helt blå hele dagen. 

Der kan eksempelvis være tåget fra morgenstunden, og derudover er der først på dagen udsigt til sløret solskin, men tåge og skyer burde dog ikke ødelægge oplevelsen af en flot solskinsdag.

Delvis solformørkelse

Når klokken slår 11.28 får Danmark besøg af en solformørkelse, der for Danmarks vedkommende dog kun bliver delvis. 

Solformørkelsen sker, når månen passerer solen, og i Danmark kan man begynde at følge turen fra klokken 11.28. DMI oplyser, at solformørkelsen vil være på sit højeste klokken 12.37, og til den tid vil knap 30% af solskiven være dækket, set fra Danmark. 

Hos DMI minder man om, at man enten skal bruge solformørkelsesbriller eller noget lignende, hvis man faktisk vil se en solformørkelse. Man må aldrig kigge direkte på solen. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Hos DMI minder man om, at man enten skal bruge solformørkelsesbriller eller noget lignende, hvis man faktisk vil se en solformørkelse. Man må aldrig kigge direkte på solen. Foto: Henning Bagger/Scanpix.Henning Bagger

Det betyder, at man i løbet af en times tid har mulighed for at opleve dette særlige fænomen, men hvis man vil se det, skal man være forsigtig. 

- Man skal bruge solformørkelsesbriller, siger Erik Hansen. 

Man må nemlig ikke kigge direkte mod solen, heller ikke når månen vandrer forbi den. 

Vejret skifter

Når Erik Hansen ser på vejret for den kommende tid, kan han fortælle, at der fredag igen er udsigt til flotte temperaturer, med udsigt til enkelte byger over Jylland. 

Natten til lørdag forventer DMI, at der kommer mere regn til Danmark, og det er blot en forsmag på det, der er i vente lørdag. 

- Så slår det ellers om, siger Erik Hansen. 

Det bliver koldere

Erik Hansen fortæller, at vejret lørdag ser ud til at blive ganske blæsende med byger og jævn til hård vind. 

Derfor er der også udsigt til et fald i temperaturerne, til mellem 15 og 20 grader. 

Erik Hansen påpeger, at regnvejret kommer til at falde på et tidspunkt, hvor juni har været en tør affære, og de, der har savnet dråberne, får altså deres drøm opfyldt lørdag.

Vejret skifter igen

Det betyder dog ikke, at der er udsigt til efterårslignende forhold fremadrettet. Vejret skifter igen allerede søndag, og selvom det fortsat vil være lidt mere køligt, end det har været de seneste dage, bliver det varmere end lørdag.

Ifølge DMI er det det samme i starten af næste uge, hvor det ser ud til, at varmen kommer tilbage. 

- Ikke rigtig varmt. Behageligt varmt. Det bliver lidt over de 20 grader, siger Erik Hansen. 

Del din kommentar