Skip to main content

Nogle fødevarer dur det bare ikke at proppe i fryseren

Rent bakterielt er det ligegyldigt, om du fryser din mad ved -10 eller -18 grader, men ikke kvalitetsmæssigt. Nogle madvarer bør du så slet ikke fryse.

Fryseren er et vidunderligt redskab i madlavningen, men der er nogle madvarer, du bare ikke skal putte ind i den. KLIK og se hvilke – og hvorfor. Foto: scanpix
Fryseren er et vidunderligt redskab i madlavningen, men der er nogle madvarer, du bare ikke skal putte ind i den. KLIK og se hvilke – og hvorfor. Foto: scanpix
Mayonnaise i fryseren dur ikke, for når du så vil tø den op, skiller mayo’en. Dette gælder også mad, hvor der indgår mayonnaise. Foto: Scanpix
Mayonnaise i fryseren dur ikke, for når du så vil tø den op, skiller mayo’en. Dette gælder også mad, hvor der indgår mayonnaise. Foto: Scanpix
Ris har en tendens til at smuldre og blive grødet, hvis det har været i fryseren. Foto: Scanpix
Ris har en tendens til at smuldre og blive grødet, hvis det har været i fryseren. Foto: Scanpix
Salat i fryseren er heller ikke en god idé. Det bliver ganske enkelt dårligt. Vandholdige grøntsager skal heller ikke fryses. De bliver smattede. Foto: Scanpix
Salat i fryseren er heller ikke en god idé. Det bliver ganske enkelt dårligt. Vandholdige grøntsager skal heller ikke fryses. De bliver smattede. Foto: Scanpix
Fisk kan i udgangspunktet godt fryses. Fed fisk holder dog ikke ret længe i fryseren. Fisk er med på listen, fordi det ikke må genindfryses. Har det været tøet op, skal du spise det – eller smide det ud. Foto: Scanpix
Fisk kan i udgangspunktet godt fryses. Fed fisk holder dog ikke ret længe i fryseren. Fisk er med på listen, fordi det ikke må genindfryses. Har det været tøet op, skal du spise det – eller smide det ud. Foto: Scanpix
Æg skal heller ikke fryses – af flere årsager. Blandt andet fordi væske udhvider sig, og så kan der gå hul på skallen. Men selve æggehvide- og blomme bliver også dårligt at frost – det samme gør mad med æg i, hvis du fryser disse. Foto: Scanpix
Æg skal heller ikke fryses – af flere årsager. Blandt andet fordi væske udhvider sig, og så kan der gå hul på skallen. Men selve æggehvide- og blomme bliver også dårligt at frost – det samme gør mad med æg i, hvis du fryser disse. Foto: Scanpix

Langt de fleste madvarer er naturligvis bedst, når de er ferske og friske – ligegyldigt om det så er grøntsager eller kød, fisk eller fjerkræ. Men en solid løsning på manglende appetit og/eller forhindring af madspild har altid været fryseren.

Siden den blev opfundet og indført som almindelig i husholdningen har danskere mast madvarer i hobetal ind bag låger og ned i skuffer med isnende kulde. Der findes både ispinde, wokmix, nakkekoteletter og alverdens andre ting i sådan en fætter.

Fryseren er et ret genialt redskab, fordi den kan forlænge madvarernes levetid. Det skyldes, at der allerede ved frysepunktet sker et stort set fuldkomment stop for bakterie- og svampeudvikling i maden. På den baggrund har Illustreret Videnskab forsøgt at give svar på, hvorfor egentlig indfryse mad ved de anbefalede -18 grader.

Kvalitetsspørgsmål

Årsagen skal findes i kvaliteten – for selv om mad opbevares i en fryser, så bliver den stadig nedbrudt, skriver Illustreret Videnskab.

Kemiske reaktioner fortsætter med at forløbe helt ned til det absolutte nulpunkt på -273 °C, og derfor vil maden støt og roligt blive nedbrudt, næsten uanset hvor koldt den opbevares“, skriver mediet.

De generelle retningslinjer lyder, at de fleste fødevarer – afhængig af gruppe, fedme og andre faktorer – holder kvaliteten i  tre til 12 måneder i en helt almindelig hjemme-fryser. Fede madvarer er særligt udsatte for kvalitetsforringelse.

I galleriet over artiklen kan du se en række madvarer, der ikke har godt af et blive frosset ned.

Del din kommentar