Skip to main content

Rejser til Sverige: Her er alt hvad du skal vide inden du tager afsted

Skal man have pas med til Sverige? Er det nok at kunne fremvise en anden form for billedlegimitation? Eller håber du på, at den nordiske pas-union betyder, at man som dansk statsborger kan rejse frit mellem Danmark og Sverige? Få svar på alle dine pas-spørgsmål her.

Skal man have pas med til Sverige – er der grænsekontrol og/eller paskontrol og kan man komme til Sverige uden pas? Om lidt er du lidt klogere. Arkivfoto: Simon Læssøe/Scanpix.

Skal man have pas med til Sverige – er der grænsekontrol og/eller paskontrol og kan man komme til Sverige uden pas? Om lidt er du lidt klogere. Arkivfoto: Simon Læssøe/Scanpix.

Skal man have pas med til Sverige når man krydser grænsen, eller kan man klare sig med en anden form for billed-id som eksempelvis et kørekort?

De korte svar på de to spørgsmål er: Nej og Ja.

Det er nemlig ikke nødvendigt at have et gyldigt pas med, når du som dansk statsborger vil rejse ind i Sverige. Men du skal kunne identificere dig og hvis du rejser til Sverige uden pas, skal du derfor eksempelvis bruge et kørekort.

Nordiske borger kan ifølge Udenrigsministeriet rejse visumfrit i de nordiske lande. Og der er ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser i Norden – som ud over Danmark udgøres Finland, Island, Norge og Sverige, samt de selvstyrende områder Ålandsøerne (del af Finland), Færøerne (del af Danmark) og Grønland (del af Danmark).

Men mens man i eksempelvis Sverige har et id-kort med billede på, så har vi i Danmark ikke en ensartet form for billedlegitimation. De fleste har kun et pas og/eller et kørekort og derfor er det disse to identifikations-muligheder, der er mest brugte.

Hvis du rejser til Tyskland er der helt andre regler, end dem der gælder for rejser i Norden. her skal man have pas med – uanset om man møder folk ved grænsekontrollen eller ej.

Del din kommentar