Fire dør i elcykel-brand

Brandvæsenet i New York advarer om et "tårnhøjt" antal anmeldelser af brande forårsaget af litiumbatterier

Udgivet Opdateret

Fire mennesker har mistet livet i en bygningsbrand i New York City forårsaget af et litiumbatteri til en elektrisk cykel.

Det oplyser New Yorks brandvæsen tirsdag.

I samme ombæring advarer brandvæsenet om et "tårnhøjt" antal anmeldelser af netop sådanne hændelser.

Forårsaget af litiumbatterier

Branden brød ud natten til tirsdag lokal tid på et værksted for elektriske cykler og scootere i stueetagen af en bygning i Chinatown.

På et pressemøde fortæller byens brandkommissær, Laura Kavanagh, at fire mennesker er døde, mens to andre er alvorligt såret.

- Det står klart, at denne brand var forårsaget af litiumbatterier og elektriske cykler, siger hun.

Brandkommissæren tilføjer, at det pågældende cykelværksted tidligere er blevet anmeldt for brud på sikkerheden.

Vokser eksponentielt

Ifølge brandvæsenet er tirsdagens brand den 108. af slagsen i New York indtil videre i år. I alt har 13 mennesker mistet livet, mens 66 andre er kommet til skade i de mange batteribrande.

I april blev en 19-årig kvinde og hendes syvårige lillebror dræbt i en lignende bygningsbrand i New York-bydelen Queens.

Brande relateret til elektriske cykler og scootere i New York er vokset eksponentielt i de seneste år fra 44 i 2020 til 220 sidste år.

Særligt hos bude

Antallet af brande er vokset i takt med populariteten af elektriske cykler blandt byens indbyggere. Særligt byens mange bude bruger cyklerne til at levere mad.

Batterier er mere tilbøjelige til at gå i brand, hvis de er af dårlig kvalitet eller ældre dato.

108 personer har mistet livet som følge af brande med litiumbatterier i New York (Arkivfoto)
108 personer har mistet livet som følge af brande med litiumbatterier i New York (Arkivfoto)

LITIUMBATTERI

Et litiumbatteri er et ikke-opladeligt (primær) batteri, der har lithium metal eller lithiumforbindelser som anode. Afhængig af design og kemiske forbindelser der anvendes, kan lithiumceller producere spændinger fra 1,5 V til ca 3,7 V, altså op til over det dobbelte af spændingen på et almindeligt zink-brunsten eller alkalisk batteri.

Et litiumbatteri kan levere forholdsvis høj strøm i et godt stykke tid. Lithiumbatterier bruges til mange formål, heriblandt fjernstyringer til modelhobby, elektriske biler og andre bærbare elektroniske apparater eftersom de er meget lette og kan holde i længere tid end andre primærbatterier.

Kilde: Wikipedia

Ifølge brandkommissær Laura Kavanagh kan der opstå så megen ild, når batterierne antændes, at det ofte kan være for sent at nå at reagere.

Powered by Labrador CMS