Læger advarede om kræft-problemer

Læger fra mave- og tarmkirurgisk afdeling på AUH forsøgte at råbe region op om ventetider for kræftpatienter

Udgivet Opdateret

En gruppe læger på Aarhus Universitetshospital (AUH) sendte sidste år en advarsel til Region Midtjylland via en såkaldt whistleblowerordning om forholdene for kræftpatienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling.

Det fremgår af en indberetning, som DR har set.

- Efter længere tids overvejelser føler vi os nødsaget til denne henvendelse, da vi under de nuværende omstændigheder (...) ikke kan varetage behandlingen af patienter med avanceret cancer (...) forsvarligt, indleder lægerne det flere sider lange brev.

Ventetid overskredet

Brevet blev ifølge DR sendt til whistleblowerordningen den 25. november 2022.

I brevet beskriver lægerne, hvordan kræftpatienter venter i længere tid, end de to uger de har krav på, på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling.

Afdelingen behandler mennesker, som har svær tarmkræft.

Lægerne skriver også i brevet, at de siden april 2022 har forsøgt at råbe afdelingens ledelse op, om at de maksimale ventetider bliver brudt.

Adskillige kunne ikke længere opereres

Og fra 1. september 2022 har de kendskab til "adskillige patienter", hvor sygdommen har spredt sig i en grad, så de ikke kan opereres.

Brevet afsluttes med, at lægerne fagligt ikke længere kan "tage ansvaret".

DR skriver, at formålet med regionens whistleblowerordning er, at regionens ansatte fortroligt kan indberette viden om alvorlige fejl i regionens ledelse.

DR har også talt med Peter Nerstrøm, som var ansat som overlæge på mave- og tarmkirurgisk afdeling indtil februar i år. Han siger, at han også sendte en indberetning afsted sidste år til whistleblowerordningen om forholdene.

Ventetider fortsatte med at stige

Ikke desto mindre fortsatte ventetiderne i perioden efter med at stige.

En redegørelse, som Region Midtjylland udgav i sidste uge, har vist, at 293 kræftpatienter på Mave- og Tarmkirurgi på AUH har ventet længere, end de skal.

Perioden dækker fra januar 2022 til og med februar 2023.

Kræftpatienter har ellers lovkrav på at blive opereret senest to uger, efter at det er besluttet, at de skal opereres.

Overskredet med næsten to måneder

Ifølge redegørelsen blev den frist i perioden overskredet med mellem 1 og 56 dage. Det vil sige, at nogle har ventet op til ti uger på at blive opereret.

Værst har overskridelserne været i januar og februar i år, hvor kræftpatienter på afdelingen måttet vente i gennemsnit 22 dage mere end de angivne maksimale ventetider.

DR har talt med regionsdirektør i Region Midtjylland, Pernille Blach Hansen, som dog ikke personligt har læst de omtalte henvendelser til whistleblowerordningen.

Men hun siger, at regionen skulle have reageret hurtigere, fordi der på det tidspunkt "er patienter i fare". I stedet fanger de ikke, at det er noget, der haster.

Region Midtjylland blev i efteråret advaret om, at der var kritiske ventetider for kræftpatienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH). (Arkivfoto).
Region Midtjylland blev i efteråret advaret om, at der var kritiske ventetider for kræftpatienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH). (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS