Sender flere penge til denne gruppe

Der sker en forbedring af dagpenge de første tre måneder af en ledighedsperiode på bekostning af nyuddannede

Udgivet Opdateret

For første gang i mange år stiger dagpengene for visse grupper. 

Det er dog på bekostning af de nyuddannede, som får forkortet dagpengeperioden og en lavere sats.

Det er dog en fair omfordeling, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), som glæder sig over, at aftalen kan træde i kraft fra maj.

- Det er en fair omfordeling at sige, at mennesker, der mister deres arbejde, i de første tre måneder af ledighedsperioden har 3650 kroner mere i dagpenge, end de har i dag.

Gælder fra maj

- Samtidig siger vi, at hvis du kommer ud af en uddannelse og er under 30 år og ikke har nogen børn, så får du knap 10.000 kroner i de første tre måneder modsat tidligere, hvor beløbet var højere, siger hun.

I juni sidste år indgik den socialdemokratiske regering en aftale med SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Det er den aftale, som nu udmøntes ved, at der udsendes en bekendtgørelse, som gælder fra maj.

Fremover skal det være muligt at få op til 23.000 kroner i dagpenge under de første tre måneders ledighed.

Har du ret til dagpenge?

For at være berettiget til dagpenge, skal du leve op til disse kriterier:

  • Være registreret som arbejdssøgende i dit lokale jobcenter fra den første dag, du er ledig
  • Have været medlem af en a-kasse i mindst ét år
  • Som lønmodtager have fået indberettet mindst 228.348 kr. som A- eller B-indkomst (2018) til indkomstregistret inden for de sidste tre år, hvis du er fuldtidsforsikret. Hvis du er deltidsforsikret, er beløbet 152.232 kr. (2018). Du kan dog højst medregne 19.029 per måned (2018), hvis du er fuldtidsforsikret, og 12.686 kroner per måned (2018), hvis du er deltidsforsikret.
  • Hvis din dagpengeret er udløbet, og du skal genoptjene retten til dagpenge: Som lønmodtager skal du have fået indberettet mindst 1.924 løntimer  inden for de sidste tre år, hvis du er fuldtidsforsikret. Hvis du er deltidsforsikret, er timetallet 1.258 timer
  • Som selvstændig erhvervsdrivende skal du have udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i væsentligt omfang i mindst 52 uger indenfor de sidste tre år.
  • Stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder bl.a. at du skal søge og kunne overtage arbejde med dags varsel.
  • Tjekke jobforslag mindst hver 7. dag.
  • Have et fyldestgørende og godkendt CV senest to uger efter, du er tilmeldt som ledig i jobcentret.

Kilde: Borger.dk

 Til gengæld får nyuddannede færre penge efter tre måneders ledighed, og deres dagpengeperiode forkortes fra to år til et.

- Det er en fair omfordeling at sige, at mennesker, der mister deres arbejde i de første tre måneder har de 3650 kroner mere i dagpenge, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). (Arkivfoto).
- Det er en fair omfordeling at sige, at mennesker, der mister deres arbejde i de første tre måneder har de 3650 kroner mere i dagpenge, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS