Pensionist modregnet frivilligt arbejde

En efterlønner skal modregnes i efterløn, fordi han hjalp ved indgangen i en zoologisk have. Det viser en ny principiel afgørelse fra Ankestyrelsen

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Det kom til at koste for en efterlønner, at han i 42 timer arbejdede som frivillig i en zoologisk have. Her arbejdede han ved indgangen og hjalp besøgende efter behov.

Men det er en overtrædelse af reglerne for frivilligt arbejde.

Det har Ankestyrelsens Beskæftigelsesnævn slået fast i en afgørelse, som nu er offentliggjort, skriver Fagbladet 3F.

Efterlønneren, der blev modregnet i sin efterløn, havde klaget over a-kassens afgørelse til Center for Klager over Arbejdsløshedsforsikring men fik ikke medhold. Ankestyrelsen kommer til samme afgørelse.

Mister 5000 kroner

Og det er der to grunde til, skriver Ankestyrelsen. For det første er en zoologisk have ikke en frivillig organisation eller forening.

For det andet var selve arbejdet opgaver, som ellers skulle udføres af lønnet personale. Sagen afslører ikke, hvilken zoologisk have eller hvilken a-kasse, den stammer fra.

I den offentliggjorte sag drejer det sig om 42 timers arbejde på et år. Det kan have kostet omkring 5.000 kroner i modregning, målt ud fra den højeste efterlønssats, uden modregning for pension.

Til sit forsvar oplyste efterlønneren, at 42 timers arbejde på et år ikke kunne udbydes på almindelige vilkår. Vedkommende oplyste også, at andre a-kasser har godkendt arbejdet i zoologisk have som frivilligt. Men det rokker ikke ved Ankenævnets afgørelse.

-Der er urimeligt 

I Odense ZOO er direktør Bjarne Klausen ikke ukendt med problemet, da man havde en lignende sag for nogle år siden. Han er ikke tilfreds med afgørelsen.

- Det er enormt ærgerligt. Jeg synes, det er urimeligt med modregning, set ud fra hvad det er at være frivillig, siger Bjarne Klausen.

Ifølge Bjarne Klausen bruges de frivillige blandt andet til at byde gæster velkommen ved indgangen. Præcist som afgørelsen beskriver – og som ifølge afgørelsen kan udbydes som almindeligt arbejde. Men det er zoo-direktøren fra Odense ikke enig i.

Står i kø

- Det er en funktion, vi har oprettet til de frivillige. Uden dem havde vi ingen til at stå derude. Men vores frivillige kender godt reglerne, for vi taler med dem om det og oplyser dem om reglerne, men det er ikke noget, vi kan gøre noget ved, mener han.

I Odense ZOO består korpset af frivillige af 30-35 efterlønnere og pensionister. Og opgaven er populær, for der er venteliste til at blive frivillig i haven.

- De vil rigtig gerne komme her. De synes, det er fedt og har et godt fællesskab, både som gruppe og sammen med vi andre, siger han.

Snævre regler

Under corona-krisen søgte Zoologisk Have København efter frivillige til blandt andet at hjælpe med at tjekke gæsternes coronapas. Men i København bruger de ikke frivillige på daglig basis, men ved særlige begivenheder, og finder de frivillige blandt andet gennem særlige frivilligforeninger.

- Vi gør meget lidt brug af frivillige, og er meget opmærksomme på det, for vi har respekt for vores overenskomster. Derfor har vi også aftalt i vores samarbejdsudvalg, hvordan vi gør, siger HR-chef Heidi Bøtcher Sørensen.

- Når det er sagt, så må vi ikke give en flaske vand eller et årskort til en frivillig, uden at de skal beskattes af det, og på den måde kan reglerne virke noget snævre, siger hun.

Grænser overtrådt

I Givskud ZOO oplyser direktør Richard Østerballe, at man har valgt ikke at bruge frivillige, selv om der ofte er nogle, der gerne vil.

Jurist Tina Lildal-Granås fra 3F’s a-kasse siger, at afgørelsen rent juridisk er helt ren.

- I princippet skal alt arbejde medføre fradrag i efterlønnen, fordi man ikke kan få løn og efterløn samtidig. Så er der samtidig nogle regler, som åbner nogle muligheder for at man godt kan lave frivilligt, ulønnet arbejde. Men her er grænserne overtrådt, både på grund af arbejdets art, og fordi der ikke er tale om en frivillig forening, siger hun.

Lempede reglerne

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan give livsindhold og glæde at lave frivilligt arbejde, både som ledig og som efterlønner. Men reglerne er der for at beskytte det ordinære arbejdsmarked, siger Tina Lildal-Granås.

Det er ikke første gang, at reglerne for frivilligt arbejde og modregning har været diskuteret. Blandt andet har der tidligere været sager om frivillige fitness-instruktører. I 2018 vandt DGI en sag mod Ankestyrelsen, også om en efterlønner, der var trukket i efterløn, fordi hun var instruktør i DGI. Her lagde dommen vægt på, at DGI er en forening.

For fem år siden lempede politikerne reglerne for frivilligt arbejde, for at gøre det lidt lettere for ledige og folk, der ellers har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, at bidrage lidt til samfundet.

Frivilligt arbejder blev en dyr omgang for en efterlønner.
Frivilligt arbejder blev en dyr omgang for en efterlønner.

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

Powered by Labrador CMS