Kræft: Alt du skal vide om symptomer og årsager

Hvad er årsagerne til kræft og hvilke symptomer skal du reagere på? Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål om cancer

Der er mange årsager til og symptomer på kræft - afhængig af hvilken form for cancer, der er tale om.
Der er mange årsager til og symptomer på kræft - afhængig af hvilken form for cancer, der er tale om.

En ud af tre danskere får kræft, inden de fylder 75 år.

Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Derfor er der også en stor sandsynlighed for, at du selv har haft kræft inde på livet enten som pårørende eller som kræftpatient. Her kan du læse mere om årsagerne til kræft og hvilke symptomer, du bør reagere på.

Hvad er kræft?

Kræft kaldes også cancer og dækker over flere forskellige kræftsygdomme. Fælles for dem er, at de alle starter med ukontrolleret cellevækst. I dine celler findes der gener, der styrer cellernes vækst. Sker der en mutation i generne, mister de evnen til at kontrollere væksten og kræftceller kan udvikle sig.

I din krop arbejder mange celler side om side og har hver deres funktion og egenskaber. Cellerne i din krop deler og formerer sig, og de fleste af dine celler bliver udskiftet løbende med forskellig hastighed. Når en celle bliver skadet eller dør, bliver der produceret nye celler ved, at gamle celler fordobler deres arvemateriale og deler sig i to. Når du har en kræftsygdom, er cellernes vækst ude af kontrol.

Kræftcellerne deler sig på samme måde som de raske celler, men de kan ikke varetage de samme opgaver, som de raske celler gjorde. Jo mere kræftcellerne deler sig, jo flere af dem ophober der sig i kroppen og ender med at danne en svulst.

Hvad er årsagerne til kræft?

Årsagerne til kræft er mange, og både din livsstil og de gener, du er født med, spiller ind. Vi ved, at rygning, for meget sol, alkohol og en usund livsstil uden motion har noget at skulle have sagt, men der er stadig meget usikkerhed omkring årsagerne til de fleste kræftsygdomme.

Så hvordan opstår kræft? Ifølge Sundhed.dk kan man slet ikke udpege direkte årsager til kræft. I stedet ved man, at der er faktorer, der kan give større risiko for at få kræft.

Det er blandt andet:

  • Tobaksrygning
  • Overvægt
  • Alkohol
  • Sollys
  • Radioaktiv stråling
  • Kemikalier
  • Virus
  • Fysisk inaktivitet
  • Asbest
  • Natarbejde
  • Luftforurening

Det er sjældent bare én af disse faktorer, der er årsagen til kræft. Typisk spiller flere af dem ind. Du får ikke cancer alene af den grund, at du har haft natarbejde hele dit arbejdsliv, men statistikkerne viser, at risikoen er større for at udvikle bl.a. brystkræft, prostatakræft og kræft i tyk- og endetarm, hvis nattevagter er en del af dit arbejde. Soldyrkning øger risikoen for hudkræft og modermærkekræft, og tobaksrygning har forbindelse til mere end 15 forskellig kræftformer.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse opstår kræft oftere hos ældre end hos yngre mennesker. Næsten halvdelen af alle de danskere, der får kræft, er fyldt 70 år. Teorierne om hvorfor, er mange: Måske det skyldes, at ældre ikke søger læge tidsnok, måske er det sundhedsvæsnet, der ikke giver den rette hjælp, eller også skyldes det slet og ret, at et langt liv sætter sine spor. Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor flere ældre end unge får cancer, men vi ved, at risikoen for at få en kræftsygdom er større og at chancen for at overleve er mindre hos de +70-årige.

Hvad er symptomerne på kræft?

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der især tre symptomer på kræft, som danskerne overser: Længerevarende hoste eller hæshed, ændret afføringsmønster og uforklarligt vægttab kan være tegn på kræft. Men ifølge en undersøgelse Kræftens Bekæmpelse lavede i 2017 ville hver anden dansker ikke gå til lægen, hvis de oplevede ændret afføringsmønster i mere end to uger.

En ud af tre ville ikke gå til lægen, hvis de oplevede et uforklarligt vægttab, og en ud af tre ville ikke gå til lægen, hvis de oplevede hoste eller hæshed i mere end en måned.

Men hvordan ved man, om man har kræft? De mest almindelige symptomer på cancer ser du listet her:

De 7 mest almindelige symptomer på kræft

  • Synkebesvær igennem længere tid
  • Vægttab
  • Hoste og hæshed igennem længere tid
  • Ændret afføringsmønster
  • Uforklarlige blødninger
  • Ændringer i modermærker eller sår der ikke vil hele
  • Knuder

Typer af kræft

Der findes mange forskellig typer af kræft. Her kan du læse om de mest almindelige kræftsygdomme og deres symptomer:

Analkræft (endetarmsåbningen)

Binyrebarkkræft

Binyremarvkræft

Blærekræft

Brystkræft

Brystkræft hos mænd

Bugspytkirtelkræft

Endetarmskræft

Galdeblære- og galdegangskræft

Hernetumorer

Hudkræft

Knoglemarvskræft (myelomatose)

Leukæmi (blodkræft)

Leverkræft

Livmoderhalskræft

Livmoderkræft

Lungehindekræft (mesoteliom)

Lungekræft

Modermærkekræft

Næse- og bihulekræft

Nyrekræft

Peniskræft

Prostatakræft – kræft i blærehalskirtlen

Skedekræft

Spiserørskræft

Spytkirtelkræft

Strubekræft

Symptomer på Tarmkræft

Svælgkræft

Testikelkræft

Tyndtarmskræft (kræft i tolvfingertarmen)

Urinrørskræft

Æggestokkræft

Øjenkræft

Screening for kræft

Spørgsmål og svar om kræft

Her finder du nogle af de mest almindelige spørgsmål og svar om kræft.

Er kræft arveligt?

Nogle kræfttyper er arvelige. Det gælder f.eks. brystkræft, kræft i æggestokkene, livmoderkræft og tarmkræft. Er der mange tilfælde af cancer i din familie, betyder det ikke nødvendigvis, at du er arveligt disponeret. Din risiko for at udvikle kræft hænger bla. sammen med, hvor tæt beslægtet du er med familiemedlemmer med kræft.

Hvad koster kræft samfundet?

Kræft koster samfundet næsten 11,6 mia kr. hvert år. en gennemsnitlig kræftpatient koster over fem år 315.000 kr, når man medregner udgifter til behandling og tabt arbejdsfortjeneste for både patienten og patients ægtefælle eller partner. Kilde: Center for sundhedsøkonomisk forskning på Syddansk Universitet.

Hvilken kræft er farligst?

Og hvilken kræft dør flest af? Lungekræft er den kræftsygdom, der dræber flest hvert år. De nyeste tal viser, at der er næsten 4.800 nye tilfælde af lungekræft i Danmark hvert år. 19,5% af de mandlige patienter og 26,8% af de kvindelige patienter med sygdommen overlever de første fem år efter, de får stillet diagnosen. Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Hvilken kræft er mest udbredt?

Den hyppigste kræftform blandt kvinder er brystkræft, mens prostatakræft er den type kræft, der rammer flest mænd. Lungekræft er den næstmest udbredte kræftsygdom hos både kvinder og mænd. Tyktarmskræft og kræft i urinvejene er også blandt de mest udbredte kræftformer. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen.

Hvordan ved man, at man har kræft?

Du kan ikke vide med sikkerhed, om du har kræft, før du har fået stillet en kræftdiagnose hos en læge. De mest almindelige symptomer er synkebesvær, uforklarligt vægttab, hoste og hæshed igennem længere tid, ændret afføringsmønster, uforklarlige blødninger, ændringer i modermærker eller sår, der ikke vil hele, og knuder.

Hvor mange kræft stadier er der?

De fleste kræftsygdomme har fire stadier, hvor stadie 1 er tidlig kræft og stadie 4 er fremskreden kræft, men det varierer alt efter typen af cancer, hvordan stadierne inddeles og hvad fremtidsudsigterne er.

Powered by Labrador CMS