Skip to main content

Mand bliver løsladt fra galeanstalten: 15 timer senere myrder han sin mor med en machete

"TV'et sagde, jeg skulle gøre det."

“Han sagde, at der var tre mennesker, der kæmpede om at kontrollere hans tanker.”
Arkivfoto: SCANPIX

“Han sagde, at der var tre mennesker, der kæmpede om at kontrollere hans tanker.”
Arkivfoto: SCANPIX

Klokken tre torsdag morgen fik politiet et opkald. Kimberly Lander lå på jorden. Hun trak ikke længere vejret og hendes søn, Matthew der havde en machete i hånden, havde lige angrebet hendes kæreste. Det skriver WXYZ.

– Hun er bevidstløs. Jeg ved ikke, hvad hendes søn har gjort imod hende, fortalte kæresten til politiet.

Matthew Lander indrømmede senere at have slået sin mor ihjel. Han vil blive tiltalt for mord og mordforsøg, fordi hans forsøg på at begå selvmord fejlede. Men hvordan var det kommet så vidt?

Kun indlagt 13 dage

Kun 15 timer inden det drabelige mord, var Matthew blevet udskrevet fra et hospital i Michigan. Han havde været indlagt i 13 dage på grund af skizofreni. Men altså kun 13 dage senere, mente lægerne, han var rask nok til ikke at være til fare for andre. Han blev derfor udskrevet.

Det var Matthews lillebror Michael, der fik sin bror overtalt til at blive indlagt i februar.

– Han sagde, at der var tre mennesker, der kæmpede om at kontrollere hans tanker, husker Michael.

Lægerne kunne også se, at der var noget galt. De sagde at han havde bizarre tanker, led af paranoia og vrangforestillinger.

– Hver gang en motorcykel kørte forbi, troede han, at en motorcykelbande ville slå ham ihjel, fortæller broren.

Skizofren stod for sin egen behandling

Matthew blev indlagt næsten to uger på hospitalet. Det var planen, at han skulle have behandling uden for sygehuset, når han blev udskrevet. På den måde var det sikkert, at han blev helt rask. Men da Matthew blev udskrevet i marts, kunne familien ikke finde ud af, hvad hans nye form for behandling bestod af.

– Min mor fortalte mig, at Matthew havde alle papirerne og ikke ville lade hende hjælpe, fortæller Michael og fortsætter:

– Det giver ingen mening, at en mand med skizofreni står for sin egen behandling og sundhed.

Kun 15 timer efter Matthew var blevet udskrevet fra hospitalet, angreb han sin mor og hendes kæreste. Han indrømmede mordet overfor politiet og sagde, at det var TV’et der sagde, han skulle gøre det. Han sagde også, at han troede, hans mor ville slå ham ihjel og hakke ham i småstykker.

Behandlingen bliver barrikaderet

Ifølge chefen for organisationen for mental sundhed i Michigan, Mark Reinstein, er Matthews historie ikke enestående. Han fortæller, at patienter som Matthew ofte møder forhindringer under deres behandling, selv når de er blevet indlagt.

– Typisk bliver de udskrevet for hurtigt. De bliver ikke stabiliseret og nogle får ikke den nødvendige behandling bagefter, som de har brug for, fortæller Reinstein.

Hospitalet vil ikke fortælle, hvilken behandling Matthew skulle have haft, efter han var blevet udskrevet. Men de understreger, at de ikke udskriver nogen, de mener vil skade sig selv eller andre.

“En uge mere og min mor ville have været i live”

Da Matthew blev anholdt, fortalte han politiet, at han ikke synes, han skulle være blevet lukket ud fra hospitalet. I dag venter han på en psykiatrisk undersøgelse, der kan afgøre, om han er i stand til at komme for retten.

– Min mor ville have været her idag, hvis de havde beholdt ham en uge til, fortæller Michael igennem tårer og fortsætter:

– Matthews liv er ovre og hvad der var tilbage af vores familie er væk.

Del din kommentar