Pas på! Så klam kan julemaden være

Få styr på de grundlæggende ting, når julemiddagen skal tilberedes og serveres. Så undgår gæsterne at få en uheldig gave med hjem

Udgivet Opdateret

Gaven, du ikke vil have med hjem.

Det er altså ikke bare et par grimme sokker eller en badevægt, du virkelig ikke havde ønsket dig. Det er salmonella-, campylobacterbakterier og listeriainfektion.

Hvis ikke julemiddagen håndteres, tilberedes og serveres korrekt, kan du nemlig risikere, at det får ubehagelige følger.

Det fortæller Anders Miki Bojesen, som er professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og formand for Rådet for Bedre Hygiejne.

- Det er tit processen, inden man får kødet i ovnen, der kan være et problem. Når du står med din ferske and eller andet ferskt kød, kan salmonella- og campylobacterbakterier være til stede i levende form, forklarer han.

- Der er ikke så meget fokus på salmonella herhjemme længere, fordi det er et mindre problem i danske fødevarer. Men mange spiser and til jul, og undersøgelser viser, at det særligt er udenlandske andeprodukter, der har salmonella med sig, siger han.

Ligner salmonella

Campylobacter er nu den hyppigste årsag til fødevarebårne sygdomme herhjemme.

Og de forløb, man får af salmonella og campylobacter, ligner hinanden.

- De giver typisk dårlig mave og diarré, og man kan få det rigtig, rigtig skidt og blive meget dehydreret af infektionen. Og det er faktisk en af de farligste ting ved det.

- Det gælder især for ældre og yngre personer, der ikke har så meget at stå imod med, forklarer Anders Miki Bojesen.

Salmonella- og campylobacterbakterier i maden kan risikere at give gæsterne dårlig mave og diarré. Så hav fokus på den gode køkkenhygiejne, og få varmet råvarerne godt igennem inden servering. (Arkivfoto).
Salmonella- og campylobacterbakterier i maden kan risikere at give gæsterne dårlig mave og diarré. Så hav fokus på den gode køkkenhygiejne, og få varmet råvarerne godt igennem inden servering. (Arkivfoto).

Derfor gælder det om at have en meget stringent køkkenhygiejne, hvor de redskaber, der bliver brugt til fersk kød, ikke bliver brugt til noget som helst andet, før de er vasket.

Det gælder både skærebrætter, knive - og dine fingre.

- Det er afgørende, at især råt kød og kødsaft holdes væk fra ferske ting som salater og andet, der skal spises råt, siger Anders Miki Bojesen.

Varm kødet ordentligt

Derudover skal du sørge for at få varmet dit kød ordentligt op, lyder rådet fra Thomas Rønsch Toftdahl, som er underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen.

Selv om kødet skulle indeholde bakterierne, er det nemlig ikke farligt, hvis man forbereder og varmebehandler sine råvarer ordentligt.

- En tommelfingerregel er, at alting skal være 75 grader, siger han.

Det er generelt ikke et problem med anden, fordi den steger i timevis.

Hvis den ikke skal spises lige efter stegningen, skal du sørge for at køle den ordentligt ned, når den lige er dryppet af.

- Så overholder vi den gode køkkenhygiejne, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Må ikke stå i timevis

Derudover skal du have fokus på, hvor længe maden står ude.

Det gælder særligt letfordærvelige fødevarer, som ikke må stå ude i timevis, fastslår Anders Miki Bojesen.

- Har man en julebuffet med kød- og fiskeprodukter, der er røgede og ferske, så er der en risiko for, at der er listeriabakterier, siger Anders Miki Bojesen og fortsætter:

- Selv om man har haft en røget ørred i køleskabet, kan den godt indeholde listeria. Og bakterievæksten vil gå endnu hurtigere, når den står på bordet ved stuetemperatur.

Listeria er primært farligt for folk i udsatte grupper.

Det gælder yngre, gamle, gravide og folk med nedsat immunforsvar.

- De fleste vil kunne tåle at blive eksponeret for de mængder, vi normalt ser af listeria.

- Men hvis man er lidt skrøbelig, er der en risiko. Får man først infektionen, er det rigtig skidt, og så er der en relativt høj dødelighed, fortæller Anders Miki Bojesen.

Powered by Labrador CMS