Skip to main content

Farlig madbakterie i vækst: Dette skal du gøre

Statens Serum Institut mistænker at langt flere danskere smittes med campylobacter, end hvad det fremgår af statistikkerne.

Campylobacter smitter mange tusinde danskere hvert år. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU SKAL GØRE FOR AT UNDGÅ AT BLIVE SMITTET MED DEN FARLIGE BAKTERIE. Arkivfoto.
Campylobacter smitter mange tusinde danskere hvert år. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU SKAL GØRE FOR AT UNDGÅ AT BLIVE SMITTET MED DEN FARLIGE BAKTERIE. Arkivfoto.
Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, at det har været brugt til råt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, at det har været brugt til råt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Smid den brugte emballage fra råt kød direkte i skraldespanden. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Smid den brugte emballage fra råt kød direkte i skraldespanden. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Hvis du griller i haven, så følg grillrådene. KLIK VIDERE OG SE DEM. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Hvis du griller i haven, så følg grillrådene. KLIK VIDERE OG SE DEM. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Brug altid to fade – ét til råt og ét til stegt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Brug altid to fade – ét til råt og ét til stegt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Brug to grilltænger – én til råt og én til stegt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Brug to grilltænger – én til råt og én til stegt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.

Flere og flere danskere bliver hvert år smittet med bakterien campylobacter – der ofte smitter via fødevarer.

Faktisk er en infektion med campylobacter den mest almindelige fødevareinfektion i Damark, skriver Fødevarestyrelsen.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Ifølge Statens Serum Institut anmeldes der mere end 4.000 tilfælde årligt.

Man regner dog med, at det virkelig antal syge er mindst 10 gange så højt, fordi de fleste ikke går til lægen, og derfor ikke bliver registreret som smittede.

Smitter via maden

Campylobacter er egentligt en tarmbakterie, der findes naturligt hos flere landbrugsdyr som grise, kvæg og kyllinger.

Mennesker smittes typisk fra kød, forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk, skriver Fødevarestyrelsen.

Bakterien smitter meget let – for eksempel kan blot få dråber inficeret kødsaft være nok til, at man bliver syg.

I mange tilfælde bliver man smittet som følge af dårlig køkkenhygiejne, og derfor er det vigtigt, at man tager sine forholdsregler for at spare sig selv og eventuelt sine gæster for sygdom.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke forholdsregler du bør tage for at undgå at blive smittet.

Er campylobacter farligt?

En infektion kan føre til voldsomt ubehagelig symptomer som feber og influenzasymptomer, smerter i maven samt vandtynde diarréer, der kan være blandet med blod og slim, skriver Sundhed.dk.

Diarrén kan gøre, at man bliver dehydreret, og man bør derfor være opmærksom på at få væske. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at man indlægges for at få tilført væske direkte til blodet.

I de fleste tilfælde vil en infektion med campylobacter dog gå over af sig selv.

Campylobacter: Flere smittes om sommeren

Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet, er der flere, der blive smittet med campylobacter om sommeren.

Det kan muligvis hænge sammen med, at flere folk griller, og at den udendørs køkkenhygiejne nogle gange lader meget tilbage at ønske.

Det har hygiejneekspert ved Fødevarestyrelsen Annette Perge tidligere udtalt.

– Kombinationen af kul, kolde øl og kåd sommerstemning skaber en mere ’afslappet holdning’ til hygiejnen, når man griller udendørs, siger Annette Perge.

Du kan læse mere om, hvad du bør gør for at undgå at blive syg i grillsæsonen i denne artikel:

Derudover rejser flere danskere til udlandet om sommeren – og mange danskere smittes netop på udlandsrejser.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad er campylobacter?

En fødevarebåren bakterie som det anslås, at tusindvis af danskere hvert år smittes med.

Hvor findes campylobacter?

Man smittes typisk fra kød, forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk.

Hvad er symptomer på campylobacter?

Feber og influenzasymptomer, smerter i maven samt vandtynde diarréer

Hvordan smitter bakterien?

Man bliver typisk smittet med bakterien via fødevarer – ofte på grund af for dårlig køkkenhygiejne. I galleriet ovenfor kan du se, hvilke forholdsregler du bør tage for at undgå smitte med campylobacter.

Hvordan behandler man en infektion?

I de fleste tilfælde vil en infektion med campylobacter gå over af sig selv. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at blive indlagt.

Del din kommentar